FOTO: Biden navštívil Kyjev. Oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine

ta3 čtk
20.2.2023 11:01

Americký prezident Joe Biden v pondelok navštívil Kyjev. Do Kyjeva sa vypravil na vopred neohlásenú návštevu niekoľko dní pred prvým výročím ruskej invázie, ktorú Moskva začala vlani 24. februára. Šéf Bieleho domu sa stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským a avizoval nový balík americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

"Táto prvá návšteva amerického prezidenta na Ukrajine po 15 rokoch je najdôležitejšia v histórii ukrajinsko-amerických vzťahov," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii s Bidenom. Dodal, že so šéfom Bieleho domu viedol "vecné rozhovory" a výsledky návštevy podľa neho budú poznať pri posilňovaní obranyschopnosti Ukrajiny. "Vaša návšteva je mimoriadne dôležitým prejavom podpory všetkým Ukrajincom," napísal Zelenskyj na telegrame .

Americký prezident okrem iného vyhlásil, že Washington bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude potrebné, a avizoval ďalšiu americkú vojenskú pomoc napadnutej krajine, a to v hodnote 500 miliónov dolárov, o ktorej bude Washington podrobnejšie informovať v utorok. USA už predtým Ukrajine poskytli pomoc za viac ako 50 miliárd dolárov, uviedla agentúra AP.

Zelenskyj povedal, že s Bidenom hovorili o "zbraniach dlhého doletu ao zbraniach, ktoré môžu byť Ukrajine ešte dodané, aj keď predtým dodané neboli". Neupresnil však žiadne nové záväzky. Podľa AP má nová pomoc obsahovať muníciu pre húfnice, protitankové strely alebo radary na sledovanie vzdušného priestoru, ale zrejme v nej nie sú nové moderné zbrane.

Podľa AP sa osemdesiatročný Biden vypravil do vojnovej oblasti prvýkrát v úlohe prezidenta, pričom USA nemajú kontrolu nad ukrajinským vzdušným priestorom. Zároveň na Ukrajine nie sú prítomní americkí vojaci, okrem malého oddielu námornej pechoty, ktorý stráži americkú ambasádu v Kyjeve. Tým sa podľa stanice CNN Bidenova návšteva líši od predchádzajúcich ciest amerických prezidentov do Iraku alebo do Afganistanu.

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan neskôr uviedol, že USA informovali ruskú stranu o Bidenovej návšteve v Kyjeve niekoľko hodín pred jeho odchodom. Podľa AP tak Washington urobil v snahe vyhnúť sa akejkoľvek chybe, ktorá by mohla obe jadrové krajiny priviesť do priameho konfliktu. Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev na telegrame napísal, že Biden dostal pred svojou cestou na Ukrajinu záruky bezpečnosti. Neupresnil však, kto ich americkému prezidentovi poskytol.

Príchod amerického prezidenta do Kyjeva sa do poslednej chvíle držal v tajnosti, uviedla CNN. Biden odletel prezidentským špeciálom Air Force One z Andrewsovej základne v nedeľu o štvrť na päť ráno miestneho času. Novinári, ktorí s ním leteli, nemohli mať so sebou žiadne zariadenia. Biely dom dokonca zverejnil na dnešok harmonogram, podľa ktorého mal byť prezident vo Washingtone, všimol si denník The New York Times. Predstavitelia Bieleho domu minulý týždeň niekoľkokrát zdôraznili, že cesta hlavy štátu na Ukrajinu sa neplánuje. Kyjev dnes z poľského vzdušného priestoru sledovali americké výzvedné lietadlá a od rána bolo mnoho ulíc v ukrajinskej metropole uzavreté bez toho, aby sa obyvateľom dostalo oficiálneho vysvetlenia.

Podľa stanice CNN pricestoval americký prezident do ukrajinskej metropoly okolo ôsmej hodiny ráno miestneho času (okolo siedmej SEČ). Americký denník The New York Times napísal, že prišiel vlakom od poľskej hranice. Zelenskyj s Bidenom okrem iného položili vence a držali chvíľu ticha pri pamätnom múre, ktorý pripomína pamiatku ukrajinských vojakov padlých od roku 2014, kedy Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov Krymov a na východe Ukrajiny vypuklo.

Na videách, ktoré z návštevy zverejnili niektoré médiá, sú počuť sirény varujúce pred rizikom ruského vzdušného úderu. Varovanie dopoludnia ukrajinské úrady vyhlásili pre celú krajinu, zatiaľ však nie sú žiadne informácie, že by dnes Rusko vzdušný útok podniklo. Šéf Bieleho domu sa tiež stretol s pracovníkmi amerického veľvyslanectva. V ukrajinskej metropole strávil podľa AP vyše päť hodín, kým odcestoval. Kam z Kyjeva zamieril, nie je jasné. Jeho výprava na Ukrajinu ale predchádza plánovanej návšteve Poľska.

Niektoré médiá zároveň upozornili, že išlo o prvú návštevu amerického prezidenta na Ukrajine od roku 2008. Biden v minulosti Ukrajinu už niekoľkokrát navštívil v úlohe viceprezidenta, odkedy zastáva úrad prezidenta, je to ale prvýkrát.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba podľa Reuters Bidenovu cestu do Kyjeva označil za historickú a uviedol, že vysiela Rusku jasný signál, že sa ho "nikto nebojí". Bidenova návšteva Kyjeva potvrdzuje vôľu Spojených štátov podporiť Ukrajinu, ktorá sa bráni Rusku, uviedol Marcin Przydacz z poľskej prezidentskej kancelárie. Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit povedal, že ide o "dobrý signál". Ďalej ju ale komentovať nechcel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok