Turecké úrady zadržali asi 180 ľudí pre zrútenie budov po zemetrasení

ta3 čtk
26.2.2023 08:53

Turecké úrady vyšetrujú 600 ľudí v súvislosti s budovami, ktoré sa zrútili po smrtiacom zemetrasení, ktoré krajinu zasiahlo na začiatku februára. Otrasy si v Turecku av Sýrii vyžiadali vyše 50-tisíc mŕtvych. Minister spravodlivosti Bekir Bozdag v sobotu oznámil, že už bolo zatknutých 184 podozrivých, vrátane stavebných dodávateľov a majiteľov nehnuteľností, napísal server BBC News.

Bozdag sa vyjadril v televíznom rozhovore z juhovýchodného Turecka, kde 6. februára udrelo zemetrasenie o sile 7,7 stupňa a len o niekoľko hodín neskôr nasledoval ďalší silný otras. Jeho komentáre ukázali, ako sa vyšetrovanie rozšírilo - pred dvoma týždňami úrady uviedli, že bolo vydaných 113 zatykačov. Medzi zadržanými je aj starosta jedného zo zasiahnutých miest, uviedli turecké médiá.

Odborníci už niekoľko rokov varovali, že kvôli korupcii a vládnej politike je mnoho novopostavených domov nebezpečných. Po zemetraseniach sa v Turecku zrútilo alebo bolo vážne poškodených viac ako 160.00 budov, čo vyvoláva otázky, či dopady prírodnej katastrofy nezhoršilo ľudské zlyhanie.

Opozičné strany a niektorí stavební experti obviňujú vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z toho, že nedokázala presadiť stavebné predpisy a snažia sa zbaviť zodpovednosti za katastrofu. Tvrdí, že vládna politika umožnila takzvané amnestie pre stavebné firmy, ktoré obišli predpisy, aby podporila stavebný boom, a to aj v oblastiach ohrozených zemetrasením.

Erdogan pripustil isté nedostatky, ale tvrdí, že za rozsah katastrofy môže osud. "Takéto veci sa stávali vždy. Je to súčasť plánu osudu," povedal počas nedávnej návštevy regiónu. S blížiacimi sa voľbami je Erdoganova budúcnosť po 20 rokoch pri moci v stávke - a jeho výzvy k národnej jednote podľa BBC zostávajú nevypočuté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok