Umreli im príbuzní, prišli o domov, teraz nemajú čo jesť. Preživší v Turecku nevedia, čo s nimi bude

ta3/Alžbeta Múcsková
20.2.2023 05:00

V pondelok 6. februára zasiahli Turecko a Sýriu zemetrasenia s magnitúdou 7,8 a 7,6. Nastali 33 kilometrov od veľkého mesta Gaziantep, metropoly rovnomennej provincie, ktorá sa nachádza pri hranici spomínaných susediacich krajín. Turecké úrady hlásia desiatky tisíc obetí. Preživším katastrofa usmrtila príbuzných a zničila obydlia. Svoje dni trávia v táboroch a stanových mestečkách, jedlo dostávajú na prídely.

Umreli im príbuzní, prišli o domov, teraz nemajú čo jesť. Preživší v Turecku nevedia, čo s nimi bude
TASR/AP

V južnej oblasti Turecka Hatay podľa anglického portálu The Guardian preživší, ktorí nemajú kam ísť, spia v autách a v provizórnych stanoch. Na iných miestach vznikli stanové mestá, do ktorých sa uchýlili tí, ktorým zemetrasenie zničilo obydlia. Býva v nich približne milión ľudí a v noci bojujú s teplotami až mínus deväť stupňov Celzia.

Prezident Recep Tayyip Erdoğan jedno z nich navštívil a prihovoril sa svojim občanom. Prisľúbil im, že sa o nich štát postará. "Nemôžeme nechať našich obyvateľov na ulici," dodal. Na pomoc sa do zasiahnutých krajín vydali i mnohí dobrovoľníci, ktorí preživším ponúkli oblečenie, deky, jedlo, hygienické potreby a ďalšie veci, ktoré potrebujú k fungovaniu.

Erdoğan taktiež obyvateľom postihnutých miest prisľúbil, že už o pár týždňov začnú s rekonštrukciou a výstavbou budov. "Plánujeme znovu postaviť stovky tisícov budov," uviedol pri návšteve oblasti Diyarbakır. Odhadol, že celá rekonštrukcia bude hotová do roka. Ďalším problémom, ktorý zo zemetrasení vzišiel, je rabovanie. Preživší sa dobíjali do obchodov, ktoré sa nezrútili, v snahe získať aspoň niektoré z vecí, ktoré stratili. Na niektorých miestach musela zasahovať turecká armáda.

Pomoc od štátu nestačí

Napriek týmto vyhláseniam však verejnosť Erdoğana kritizuje za nejasnú a neefektívnu odozvu na katastrofu. Priznal, že pomoc od štátu mohla byť väčšia a v desiatich južných oblastiach vyhlásil trojmesačný stav núdze. Zatiaľ čo státisíce ľudí naďalej ostávajú pod sutinami, tí, ktorých vyslobodili alebo sa im podarilo ujsť, bojujú o prežitie v táboroch.

Preživší v útočisku v meste Gaziantep podľa portálu NPR každý deň bojujú o prežitie. Nemajú dostatok jedla, vody, tepla ani iné základné potreby. "Nemáme pri sebe ani peniaze či bankové karty," dodal pre portál turecký vojak Faris, ktorý musel opustiť svoj domov v zasiahnutom meste Antakya. Uviedol aj, že v stanovom meste nie je dostatok toaliet či jedla a musia čakať hodiny v radoch.

Ľudia, ktorí sa uchýlili do Gaziantepu, pochádzajú z okolitých oblastí, kde sa zrútili celé bytovky a ulice sú tam neprechodné. Záchranári už ani nepočítajú s tým, že by v troskách mohli nájsť niekoho nažive. "Pod sutinami je asi 30 či 40 ľudí. Žiaden z nich však neprežije," povedal záchranár Ozgur z dediny Nurdagi pre NPR.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok