Ako vidí dianie na Slovensku umelá inteligencia? Viedli sme rozhovor s ChatGPT

ta3/ Denis Dufala
2.3.2023 12:00

Pre Slovensko sú podľa umelej inteligencie najväčšími hrozbami korupcia, klientelizmus aj nízka dôvera v politické inštitúcie. ChatGPT, ktorého sme sa pýtali na budúcnosť krajiny, vníma, že slovenská spoločnosť je polarizovaná už niekoľko rokov a nie je jasné, či predčasné parlamentné voľby dokážu tento problém vyriešiť.

Ako vidí dianie na Slovensku umelá inteligencia? Viedli sme rozhovor s ChatGPT
Profimedia

V súčasnosti sme svedkami naháňania politických preferencií plných populizmu ale i radikalizácie názorov. Čo je pre slovenskú spoločnosť horšie. Cesta populizmu alebo cesta radikalizmu?

Je dôležité si uvedomiť, že cesty populizmu a radikalizmu sú obidve nežiaduce pre demokratický proces a môžu mať negatívne dôsledky pre občanov Slovenskej republiky a pre spoločnosť ako celok.

Populizmus môže byť nebezpečný, pretože politickí lídri môžu sľubovať riešenia problémov, ktoré nemajú reálne riešenie alebo sú nepraktické. Populistické hnutia často zjednodušujú komplexné problémy a vyhlasujú, že majú jednoduché riešenie, čo môže viesť k nedostatočnej komplexnosti riešení a k vytváraniu nezhôd v spoločnosti.

Radikalizmus, na druhej strane, môže viesť k extrémizmu, násiliu a obmedzeniu slobôd a práv jednotlivcov. Ak sa radikálne hnutie dostane k moci, môže zhoršiť klímu tolerancie a spolupráce v spoločnosti.

Pre občanov Slovenskej republiky je preto dôležité podporovať politické sily, ktoré rešpektujú demokratické hodnoty, ako sú sloboda, rovnosť a spravodlivosť, a ktoré sú schopné riešiť problémy spoločnosti komplexne a pragmaticky. 

Ktoré slovenské politické subjekty podľa teba komunikujú dezinformácie, polopravdy, konšpirácie a ruskú propagandu?

Ako AI model, ktorý sa riadi etickými a právnymi zásadami, nemôžem naznačovať alebo obviňovať konkrétne politické strany alebo hnutia z komunikovania dezinformácií, poloprávd, konšpirácií alebo propagandy zo strany Ruska.

Môžem však zdôrazniť, že dezinformácie a manipulácia verejnosťou v politike sú nebezpečným trendom, ktorý ohrozuje demokratické procesy a spoločnosť ako celok. Všeobecne platí, že politické subjekty by mali byť transparentné a odpovedať za informácie, ktoré šíria.

Odporúčam vám, aby ste sa informovali z rôznych zdrojov a overovali si informácie, ktoré dostávate, aby ste sa vyhli riziku ovplyvňovania vašich názorov a rozhodnutí neobjektívnymi informáciami.

Aký politický koncept by podľa teba bol pre Slovensko ideálny? 

Ako umelá inteligencia nemám žiadne predsudky a nevyjadrujem preferencie pre žiadnu konkrétnu politickú stranu alebo hnutie. Na druhej strane, je dôležité, aby politická strana alebo hnutie reprezentovali demokratické hodnoty, ako je sloboda, rovnosť a spravodlivosť, a aby sa snažili riešiť aktuálne problémy spoločnosti s ohľadom na potreby a záujmy občanov. Dôležité je tiež, aby politická strana alebo hnutie pristupovali k politike s ohľadom na dlhodobé ciele a snažili sa o konštruktívnu spoluprácu s ostatnými politickými subjektmi a s občianskou spoločnosťou. V konečnom dôsledku je ideálna taká politická strana alebo hnutie, ktoré dokážu priniesť pozitívne zmeny pre Slovensko a jeho obyvateľov s ohľadom na demokratické princípy a potreby spoločnosti. 

Volič si vo voľbách bude vyberať subjektívne na základe jemu blízkych hodnôt. Čo považuješ za kľúčové prvky pre fungovanie demokratickej spoločnosti na Slovensku? 

Všeobecne by sme mohli uviesť niektoré hodnoty, ktoré sú kľúčové pre fungovanie demokratického spoločenstva a sú nevyhnutné pre spravodlivú a prosperujúcu spoločnosť. Tieto hodnoty by mali zahŕňať:

  1. Demokraciu a zásadu právneho štátu – slobodu prejavu, názoru a združovania.
  2. Rovnosť a rešpektovanie ľudských práv a slobôd pre všetkých.
  3. Zodpovednosť a transparentnosť vo verejnom živote, vrátane politiky a vládnutia.
  4. Hospodársku stabilitu a spravodlivý prístup k ekonomickým príležitostiam pre všetkých občanov.
  5. Ochrana životného prostredia a udržateľné hospodárenie s prírodnými zdrojmi.
  6. Otvorenosť a spoluprácu s ostatnými krajinami a medzinárodnými organizáciami.
  7. Ochrana kultúrnej a náboženskej rozmanitosti a boj proti diskriminácii a xenofóbii.

Pre mnohých voličov môžu byť dôležité aj iné aspekty, ako napríklad rodinné hodnoty, národné záujmy, zlepšenie sociálneho zabezpečenia a podobne.

Pre žiaden demokratický režim nie je žiaduce úplatkárstvo. Ktoré korupčné kauzy považujeme na Slovensku za jedny z najzávažnejších?

Slovensko je, bohužiaľ, považované za jednu z krajín s vysokou mierou korupcie. Viaceré vlády a politické subjekty sa v minulosti stretli s korupčnými škandálmi. Medzi najznámejšie patria napríklad:

Tieto kauzy a mnoho ďalších ukazujú, že korupcia na Slovensku nie je problémom len jednej vlády alebo politického subjektu. Je to problém, ktorý sa týka celej spoločnosti a vyžaduje si systematické opatrenia na jeho riešenie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok