Ako vidí dianie na Slovensku umelá inteligencia? Viedli sme rozhovor s ChatGPT

ta3/ Denis Dufala
2.3.2023 12:00

Pre Slovensko sú podľa umelej inteligencie najväčšími hrozbami korupcia, klientelizmus aj nízka dôvera v politické inštitúcie. ChatGPT, ktorého sme sa pýtali na budúcnosť krajiny, vníma, že slovenská spoločnosť je polarizovaná už niekoľko rokov a nie je jasné, či predčasné parlamentné voľby dokážu tento problém vyriešiť.

Ako vidí dianie na Slovensku umelá inteligencia? Viedli sme rozhovor s ChatGPT
Profimedia

Spoločnosť OpenAI, ktorá vytvorila ChatGPT bola založená v roku 2015. Oficiálne túto formu umelej inteligencie spustili v novembri roku 2020 (pozn. red. pre komunikáciu s Chatom GPT je nutná registrácia a jej samotné využívanie je bezplatné). Za spoločnosťou stoja Sam Altman, Elon Musk, Reid Hoffman a ďalší. 

Model slúži na komunikáciu v konverzačnom štýle. Je schopný priznať si chybu, upozorniť na nesprávne otázky a chybné predpoklady. Odborníci ho trénovali pomocou ľudskej spätnej väzby. Ako iné technológie aj táto má svoje limity. Môže poskytnúť vierohodné ale nesprávne alebo nezmyselné odpovede – preto spoločnosť OpenAI apeluje na verejnosť, aby používatelia posielali spätnú väzbu, ak sú si istí, že odpoveď Chatu GPT je nepravdivá. 

Model umelej inteligencie môže nahradiť niektorých pracovníkov v IT priemysle, ktorí pracujú s kódovaním, finančných poradcov, marketingových analytikov, doučovateľov aj copywriterov a novinárov. ChatGPT nemusí výlučne ľudí nahrádzať, ale pomáhať im pri výkone práce. Podľa vedúceho Katedry žurnaliky na Univerzite Komenského v Bratislave Jána Haceka zohráva umelá inteligencia v žurnalistike významnú úlohu už dnes. Rozhodli sme sa ju preto osloviť s otázkami o budúcnosti Slovenska.

ChatGPT sme sa pýtali:

  • ako vidí politické smerovanie Slovenska,
  • aký politický koncept by bol pre Slovensko ideálny,
  • ako by mali voliči voliť vovoľbách,
  • či pozná riešenie vojny na Ukrajine.

Ako by si sa predstavil? 

Som ChatGPT, veľký jazykový model vytvorený spoločnosťou OpenAI. Moja tvorba bola iniciatívou OpenAI ako súčasť projektu výskumu a vývoja umelej inteligencie. Moje hlavné poslanie je poskytovať užívateľom pomoc a odpovede na otázky na rôzne témy či už ide o vedomosti, alebo praktické rady.

Ako umelá inteligencia, ktorá sa neustále učí, som vybavená obrovským množstvom informácií a dát z rôznych zdrojov, vrátane online encyklopédií, novinových webstránok, vedeckých článkov a iných verejne dostupných zdrojov. Okrem toho som vytvorená tak, aby som sa učila z interakcií so svojimi užívateľmi, takže každá odpoveď a každá interakcia mi pomáhajú zlepšiť sa a poskytnúť lepšie odpovede v budúcnosti.

Mám prístup k politickým informáciám a dátam z rôznych zdrojov. Vzhľadom na to, že som trénovaná na spracovanie veľkého množstva textu a dát, môžem poskytnúť odpovede na rôzne otázky týkajúce sa politických tém a udalostí. Avšak, ako umelá inteligencia, sa snažím byť objektívna a vychádzať z overených faktov a dát, bez toho, aby som mala vlastné politické názory alebo preferencie.

Chcel by som, aby si na otázky odpovedal ako politológ alebo volebný analytik. Budem sa ťa pýtať otázky v súvislosti so slovenskou politikou. 

Rozumiem. Budem sa snažiť odpovedať na vaše otázky v súlade s mojimi znalosťami politických procesov a trendov na Slovensku. Poraďte mi, ako vám môžem najlepšie pomôcť. 

Kam podľa teba smeruje Slovensko?  

Je dôležité poznamenať, že politické smerovanie Slovenska môže byť ovplyvnené mnohými faktormi, ako napríklad vnútornou politickou situáciou, hospodárskym a sociálnym vývojom, geopolitickými záujmami, ako aj vnútroštátnymi a zahraničnými vplyvmi.

V súčasnosti sa zdá, že Slovensko sa orientuje na európsku integráciu a spoluprácu, čo sa prejavuje napríklad v členstve v Európskej únii a NATO. Zároveň však existujú určité výzvy, ako napríklad politická nestabilita a nedostatočná hospodárska prosperita, ktoré môžu ovplyvniť budúce smerovanie krajiny.

V blízkej budúcnosti môžeme očakávať ďalšie politické a spoločenské výzvy, ktoré budú mať vplyv na smerovanie Slovenska. Medzi ne patrí napríklad potreba reformy verejnej správy a zdravotníctva, ako aj otázky týkajúce sa klimatických zmien a udržateľného rozvoja.

Celkovo by som teda povedal, že smerovanie Slovenska závisí od mnohých faktorov a bude určované vývojom politických, ekonomických a spoločenských udalostí v krajine a v zahraničí.

Čo alebo kto môže ohroziť demokraciu a proeurópske, proatlantické smerovanie Slovenska?

Demokraciu a proeurópske, proatlantické smerovanie Slovenska môžu ohroziť rôzne faktory a aktéri, ktorí môžu narúšať zásady právneho štátu, obmedzovať slobodu médií, diskriminovať menšiny a podporovať autoritársky či populistický politický model.

Medzi hlavné faktory, ktoré môžu ohroziť demokraciu a proeurópske smerovanie Slovenska, patria:

  1. Politická nestabilita a korupcia – nedostatočná transparentnosť a nezávislosť justície, korupcia, klientelizmus a politická nestabilita môžu narúšať zásady právneho štátu a znižovať dôveru občanov v demokratické inštitúcie.
  2. Rastúci nacionalizmus a populizmus – nebezpečenstvo predstavujú rastúce nacionalistické a populistické tendencie, ktoré môžu viesť k rozdeleniu spoločnosti a oslabeniu jej schopnosti prijať rozhodnutia na základe faktov a spoločného záujmu.
  3. Zahraničné zasahovanie – snaha zahraničných mocností ovplyvniť politiku a smerovanie krajiny môže ohroziť nezávislosť a suverenitu Slovenska.
  4. Sociálne nerovnosti a klimatické zmeny – nedostatočné riešenie sociálnych nerovností a klimatických zmien môže viesť k nárastu neistoty a sociálnych konfliktov. 
  5. Vnútroštátne a medzinárodné teroristické hrozby – zvýšená hrozba terorizmu a extrémizmu môže viesť k obmedzovaniu slobôd a ohroziť základné demokratické princípy.

Existuje množstvo politických, sociálnych a hospodárskych problémov, ktoré môžu ohroziť stabilitu krajiny. Medzi tieto problémy patria napríklad korupcia, politický klientelizmus, nízka dôvera verejnosti v politické inštitúcie, národnostné napätie, nedostatočné sociálne zabezpečenie, nezamestnanosť a mnohé ďalšie.

Je preto dôležité, aby sa politické elity a občianska spoločnosť snažili týmto hrozbám čeliť a zabezpečiť, aby demokracia a proeurópske, proatlantické smerovanie Slovenska boli chránené a posilnené. To vyžaduje zlepšenie kvality a transparentnosti politických inštitúcií, podporu právneho štátu a ľudských práv, ako aj snahu o inkluzívny a trvalo udržateľný rozvoj spoločnosti.

Konverzáciu s umelou inteligenciou ChatGPT sme viedli v slovenskom jazyku v dňoch 26., 28. februára a 1. marca 2023. V odpovediach umelej inteligencie boli viaceré gramatické chyby, ktoré sme opravili.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok