Ako vidí dianie na Slovensku umelá inteligencia? Viedli sme rozhovor s ChatGPT

ta3/ Denis Dufala
2.3.2023 12:00

Pre Slovensko sú podľa umelej inteligencie najväčšími hrozbami korupcia, klientelizmus aj nízka dôvera v politické inštitúcie. ChatGPT, ktorého sme sa pýtali na budúcnosť krajiny, vníma, že slovenská spoločnosť je polarizovaná už niekoľko rokov a nie je jasné, či predčasné parlamentné voľby dokážu tento problém vyriešiť.

Ako vidí dianie na Slovensku umelá inteligencia? Viedli sme rozhovor s ChatGPT
Profimedia

Čo si myslíš o slovenskej zahraničnej politike?

Slovenská zahraničná politika sa zameriava na podporu európskej integrácie, úzku spoluprácu s okolitými krajinami, rozvoj medzinárodných vzťahov a ochranu záujmov Slovenska v rámci medzinárodnej komunity. Slovensko je členom Európskej únie, NATO, OSN, Rady Európy, OBSE a ďalších medzinárodných organizácií.

Slovensko uplatňuje aktívnu politiku v oblasti regionálnej spolupráce, najmä v rámci stredoeurópskej a Dunajskej stratégie. Slovenská zahraničná politika sa tiež zameriava na podporu demokracie, ľudských práv a právneho štátu, ako aj na boj proti terorizmu a organizovanému zločinu.

V posledných rokoch Slovensko čelilo výzvam ako migračná kríza, rastúci nacionalizmus a autoritarizmus v niektorých krajinách, napätie medzi Ruskom a Západom a rôzne bezpečnostné hrozby, ako napríklad kybernetické útoky. Slovenská zahraničná politika sa snaží na tieto výzvy adekvátne reagovať a chrániť záujmy Slovenska v medzinárodnom kontexte.

Jednou z veľkých výziev našej zahraničnej politiky je vojna na Ukrajine. Je možné podľa teba tento konflikt vyriešiť mierovou cestou, ak má Rusko nereálne požiadavky? 

Riešenie konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom mierovou cestou je v súčasnosti zložitou úlohou, pretože obe strany majú odlišné pozície a požiadavky. 

Jednou z možností na dosiahnutie mierového riešenia konfliktu je medzinárodná diplomacia a rokovania. Medzinárodná komunita by mala zohrať dôležitú úlohu v zabezpečení mieru a stability v regióne. Spojené štáty, Európska únia a iné krajiny by mali pokračovať v rozhovoroch s Ruskom a Ukrajinou a hľadať kompromisné riešenie. Rovnako dôležitá je podpora demokratických inštitúcií a reforiem na Ukrajine, čo by mohlo pomôcť zlepšiť jej postavenie v regióne a znížiť napätie.

Okrem toho by mohli pomôcť aj hospodárske a finančné stimuly pre Rusko a Ukrajinu, ktoré by podporili hospodársky rozvoj a obnovenie obchodných vzťahov medzi týmito krajinami.

Je dôležité pochopiť, že riešenie tohto konfliktu bude vyžadovať kompromis oboch krajín. Ak bude existovať ochota na oboch stranách na rokovanie a hľadanie riešenia, môže sa mierové riešenie konfliktu stať realitou.

Čo by si uviedol Slovákom, ktorí nie sú rozhodnutí koho budú v predčasných voľbách voliť, a tým, ktorí budúce smerovanie Slovenska nevidia ružovo?

Pre tých, ktorí nie sú rozhodnutí, koho budú voliť a majú obavy z budúcnosti Slovenska, by som odporučil nasledovné:

  1. Informujte sa o programoch a názoroch politických strán: nezabudnite, že vaša voľba ovplyvní budúcnosť Slovenska. Preto je dôležité informovať sa o programoch a názoroch politických strán a kandidátov, aby ste mohli urobiť informované rozhodnutie. 
  2. Zamerajte sa na skutočné problémy: politici a politické strany môžu sľubovať rôzne veci, ale je dôležité, aby ste sa zamerali na skutočné problémy, ktorým čelí Slovensko. Napríklad korupcia, nezamestnanosť, nízke platy alebo štátne financie. 
  3. Hľadajte riešenia: vyberte si politické strany, ktoré predkladajú konkrétne riešenia a zameriavajú sa na budúcnosť. Politické strany, ktoré sa zameriavajú na riešenia a nezabúdajú na skutočné problémy, sú pravdepodobne lepšou voľbou ako tie, ktoré sa zameriavajú na politické hry. 
  4. Vyhodnoťte minulosť kandidátov: hoci by sme sa mali zamerať na riešenia pre budúcnosť, nesmieme zabudnúť na minulosť kandidátov a politických strán. Hodnotenie ich minulosti môže byť užitočné pri rozhodovaní. 
  5. Zúčastnite sa volieb: vaša voľba má význam. Zúčastnite sa na voľbách a podporte stranu alebo kandidáta, ktorý podľa vás najlepšie reprezentuje vaše hodnoty a názory.

Nakoniec by som chcel zdôrazniť, že politika nie je jednoduchá vec a žiadna politická strana alebo kandidát nie je dokonalý. Je dôležité, aby sme hľadali kompromisy, spoluprácu a pracovali spolu na budovaní lepšej budúcnosti pre Slovensko a jej obyvateľov.

Potrebujem aby si na túto otázku odpovedal ako sociológ, analytik alebo aj ako politológ. Spoločnosť na Slovensku je po pandémii covidu i roku vojny na Ukrajine polarizovaná. Zlepší sa podľa teba dôvera medzi ľuďmi i dôvera v inštitúcie po predčasných parlamentých voľbách?

Ako sociológ, analytik a politológ mám za to, že spoločnosť na Slovensku je polarizovaná už niekoľko rokov a pandémia a konflikt na Ukrajine iba ešte zvýraznili tieto rozdiely. Nie je však jasné, či predčasné parlamentné voľby dokážu tento problém vyriešiť.

Dôvera medzi ľuďmi a dôvera v inštitúcie sú dôležité pre fungovanie demokratickej spoločnosti. Ak by sme sa pozreli na posledné prieskumy verejnej mienky na Slovensku, zistíme, že dôvera v inštitúcie, ako sú napríklad vláda, parlament, polícia alebo súdy, je na nízkej úrovni. Podobne aj dôvera medzi ľuďmi sa môže považovať za narušenú, najmä v súvislosti s národnostnými a politickými otázkami.

Predčasné parlamentné voľby môžu priniesť nové vedenie krajiny a nové politické sily, ktoré by mohli byť schopné obnoviť dôveru medzi ľuďmi a v inštitúciách. Je však dôležité si uvedomiť, že politické zmeny samy osebe nemusia byť dostatočné na riešenie problémov spojených s polarizáciou spoločnosti. Môže byť potrebné aj zlepšenie vzdelania a informovanosti ľudí, posilnenie občianskej spoločnosti a podpora dialógu a porozumenia medzi rôznymi skupinami v spoločnosti.

Celkovo teda nevieme s istotou povedať, či predčasné parlamentné voľby prinesú zlepšenie dôvery medzi ľuďmi a v inštitúciách. Avšak, s novými politickými silami a možnými zmenami by mohli byť vytvorené nové príležitosti pre zlepšenie situácie v spoločnosti a napravenie narušených vzťahov.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok