Niektorí zavesili kopačky na klinec, iní to nevzdávajú. Ktorí legendárni futbalisti stále behajú po trávnikoch?

ta3/Milan Špak
25.2.2023 00:00

Generácia futbalových hviezd, ktorá dominovala na prelome nultých a desiatych rokov tohto storočia, sa pomaly, ale isto z futbalových trávnikov vytráca. No stále je tu zopár veteránov, ktorí to s aktívnou kariérou nevzdali. Jedna časť z nich sa presunula do menej kvalitných súťaží, kde však stále kráľovsky zarába, druhá stále pôsobí v tých najlepších európskych ligách.

Niektorí zavesili kopačky na klinec, iní to nevzdávajú. Ktorí legendárni futbalisti stále behajú po trávnikoch?
Profimedia

Cristiano Ronaldo 

Dlhé roky sa zdalo, že portugalský stroj sa nikdy nezasekne a bude dominovať navždy. Napokon sa Cristiano Ronaldo po majstrovstvách sveta v Katare po dvadsiatich rokoch v seniorskom futbale rozlúčil s európskym kontinentom a zamieril do Saudskej Arábie do klubu Al Nassr. 

Kariéru vo veľkom futbale začínal v lisabonskom Sportingu. Za prvý tím odohral len 31 zápasov. V priateľskom zápase proti Manchesteru United totiž očaril kormidelníka "červených diablov" sira Alexa Fergusona, ktorý za 18-ročného mladíka okamžite neváhal zaplatiť 19 miliónov eur, čo bola v tom čase mimoriadne vysoká čiastka. Ronaldo v drese United odohral šesť sezón s bilanciou 118 gólov a 59 asistencií. Vyhral trikrát Premier League a raz Ligu majstrov, keď vo finále proti Chelsea aj skóroval. Po sezóne 2008/2009 nasledoval prestup do Realu Madrid za 94 miliónov eur, čo bola vtedy rekordná suma za prestup hráča.

V drese "bieleho baletu" Ronaldo strelecky explodoval. Z krídla sa presunul viac do stredu útoku, kde sa prejavili jeho zakončovateľské schopnosti a sila vo vzdušných súbojoch. Za deväť sezón v Madride sa z neho stal jeden z najlepších strelcov v histórii. Real priviedol k dvom titulom v La Lige a Copa del Rey, ale predovšetkým k štyrom titulom v Lige majstrov. Vedie historické tabuľky strelcov španielskeho veľkoklubu. Mal priemer viac než jeden strelený gól na zápas. V 438 dueloch vsietil 450 gólov. Pre porovnanie, Karim Benzema, druhý v historických tabuľkách, odohral o takmer 200 zápasov viac a strelil o vyše sto gólov menej. 

Po ročníku 2017/2018 sa Ronaldo rozhodol hľadať ďalšie výzvy a prestúpil do Juventusu Turín, ktorý zaňho zaplatil 117 miliónov eur. V troch sezónach v drese Juventusu dvakrát vyhral taliansku ligu a raz taliansky pohár. V jednom prípade sa stal najlepším strelcom Serie A. Celkovo odohral za Turín 134 zápasov a strelil 101 gólov.

Podobne ako v prípade Buffona, aj Ronaldo sa pred záverečnou časťou svojej kariéry rozhodol "vrátiť domov". Prvá sezóna späť na Old Trafford bola úspešnou, bol najlepším strelcom tímu v Premier League a výraznou mierou sa podpísal pod postup zo základnej skupiny Ligy majstrov. Po príchode nového trénera Erika ten Haga sa však veci obrátili k horšiemu. Ronaldo upadol do nemilosti holandského lodivoda a po jesennej časti sezóny klub opustil. V januári tohto roka sa upísal saudskoarabskému Al Nassr.

Na reprezentačnej úrovni Ronaldovi dlho unikala veľká trofej. Zlom prišiel na Eure 2016 vo Francúzsku, kde Portugalsko zdolalo vo finále domáci výber, aj keď Ronaldo zápas nedohral pre zranenie. Ďalšia trofej prišla v Lige národov UEFA v roku 2019. Ronaldo je so 118 gólmi najlepším strelcom portugalského národného tímu. Na individuálnej úrovni sa päťkrát stal víťazom ankety Zlatá lopta a štyrikrát získal Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca európskych súťaží.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok