Niektorí zavesili kopačky na klinec, iní to nevzdávajú. Ktorí legendárni futbalisti stále behajú po trávnikoch?

25.2.2023 00:00

Generácia futbalových hviezd, ktorá dominovala na prelome nultých a desiatych rokov tohto storočia, sa pomaly, ale isto z futbalových trávnikov vytráca. No stále je tu zopár veteránov, ktorí to s aktívnou kariérou nevzdali. Jedna časť z nich sa presunula do menej kvalitných súťaží, kde však stále kráľovsky zarába, druhá stále pôsobí v tých najlepších európskych ligách.

Niektorí zavesili kopačky na klinec, iní to nevzdávajú. Ktorí legendárni futbalisti stále behajú po trávnikoch?
Profimedia

Lionel Messi

Nedá sa spomenúť meno Cristiana Ronalda bez toho, aby vzápätí nezaznelo meno Lionela Messiho. Rivalita týchto dvoch velikánov bola umocnená tým, že deväť rokov stáli proti sebe v El Clásicu, teda zápasoch Realu Madrid a Barcelony. Messi sa v trinástich rokoch presunul z Argentíny do Španielska. Za prvý tím debutoval keď mal len 16 rokov.

V nasledujúcich 17 rokoch sa v Barcelone vypracoval na podľa mnohých najlepšieho hráča histórie. Prepísal nevyčísliteľné množstvo historických tabuliek a rekordov. V 778 zápasoch, ktoré odohral v drese "Blaugranas" sa podieľal na 975 góloch, sám ich strelil 672 a na ďalších 303 prihral. Za zmienku stojí rekordný kalendárny rok 2012, v ktorom Messi zaznamenal 91 presných zásahov, čo sa nikomu predtým ani potom nepodarilo.

O Messiho odchode z Katalánska sa špekulovalo už sezónu predtým, než k nemu naozaj došlo. Bolestivá rozlúčka a prestup do PSG napokon prišli v lete 2021. Očakávania boli vysoké, prvá sezóna v PSG však bola pre Messiho náročná. Musel sa prispôsobiť novým podmienkam, zvyknúť si na nové prostredie a spoluhráčov. Aj napriek komplikáciám strelil v 34 zápasoch 11 gólov a na ďalších 15 prihral. Vo svojej druhej sezóne pod Eiffelovou vežou zatiaľ odohral 27 zápasov s bilanciou 16 gólov a 14 asistencií.

Tak ako Ronaldovi, aj Messimu sa dlho vyhýbal úspech na medzinárodnej scéne v reprezentačnom drese. Sklamaní zažil dokonca ešte viac ako Portugalčan. Na juhoamerickom kontinentálnom šampionáte Copa América odišiel ako porazený vo finále v rokoch 2007, 2015 aj 2016. Toto prekliatie prelomil až predvlani, keď Argentína vo finálovom zápase zdolala Brazíliu 1:0. Argentína naposledy získala titul majstrov sveta v Mexiku v roku 1986 na čele s legendárnym Diegom Maradonom. Messi bol blízko k zopakovaniu tohto úspechu už v roku 2014, no jeho tím padol vo finále v Riu de Janeiro s Nemeckom. Do Kataru pricestoval s vedomím, že ide o jeho posledný svetový šampionát a záverečnú možnosť na zisk jedinej trofeje, ktorá mu vo vitríne chýbala. Napokon sa mu splnil sen a Argentínu svojimi mimoriadnymi výkonmi priviedol k titulu majstrov sveta.

Vymenovať všetky Messiho rekordy, úspechy a ocenenia by bolo na samostatný článok. Na klubovej úrovni treba spomenúť desať titulov v La lige, sedem v Copa del Rey a štyri v Lige majstrov. Messi je sedemnásobným držiteľom Zlatej lopty a šesťnásobným Zlatej kopačky. V roku 2020 bol vyhlásený za najlepšieho športovca sveta.

Aj keď sa to vďaka jeho mladistvému výzoru nezdá, Messi oslávi v lete už 36 narodeniny. Napriek tomu sa zdá byť stále vo vrcholovej forme a pripravený prekonávať ďalšie rekordy a získavať trofeje. Dokonca sa špekuluje o možnom návrate do Barcelony. Messimu v Paríži po sezóne končí zmluva a Xavi, tréner Barcelony a Messiho bývalý spoluhráč povedal, že v klube bude mať dvere vždy otvorené.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok