Niektorí zavesili kopačky na klinec, iní to nevzdávajú. Ktorí legendárni futbalisti stále behajú po trávnikoch?

ta3/Milan Špak
25.2.2023 00:00

Generácia futbalových hviezd, ktorá dominovala na prelome nultých a desiatych rokov tohto storočia, sa pomaly, ale isto z futbalových trávnikov vytráca. No stále je tu zopár veteránov, ktorí to s aktívnou kariérou nevzdali. Jedna časť z nich sa presunula do menej kvalitných súťaží, kde však stále kráľovsky zarába, druhá stále pôsobí v tých najlepších európskych ligách.

Niektorí zavesili kopačky na klinec, iní to nevzdávajú. Ktorí legendárni futbalisti stále behajú po trávnikoch?
Profimedia

Niektorí velikáni, ako napríklad Xavi, Steven Gerrard alebo Wayne Rooney, sa dali po skončení hráčskej kariéry na trénerstvo. Xavi je kormidelníkom Barcelony, Gerrard má za sebou pôsobenia v Glasgowe Rangers a Aston Ville a Rooney sedí na lavičke washingtonského D.C. United. Niektorí z ich rovesníkov však ešte stále nezavesili kopačky na klinec. Tu je päť z nich.

Gianluigi Buffon 

Najstarší hráč na tomto zozname prednedávnom oslávil 45. narodeniny. Gianluigi Buffon je považovaný za jedného z najlepších brankárov v histórii. Talian svoju profesionálnu kariéru začal už v roku 1995 v drese Parmy, s ktorou sa mu podarilo vyhrať Coppa Italia, Pohár UEFA aj taliansky superpohár.

V roku 2001 prišiel prestup do Juventusu Turín za vtedy neuveriteľných vyše 52 miliónov eur. Táto čiastka bola do leta 2018 najvyššou, ktorú kedy za brankára kto zaplatil. Odvtedy túto sumu prekročili len dva transfery. Už prestupová čiastka naznačovala Buffonov mimoriadny potenciál medzi tromi žrďami. S čistým svedomím je možné povedať, že rodák z mesta Carrara neďaleko Florencie nielenže naplnil všetky vysoké očakávania, ale ich aj prekonal.

V drese "Starej dámy" Buffon pôsobil do konca sezóny 2017/2018. Počas tohto obdobia získal deväť ligových titulov aj štyri talianske poháre. Trikrát sa prebojoval do finále Ligy majstrov, získať najprestížnejšiu európsku klubovú trofej sa mu však nikdy nepodarilo. V reprezentačnom drese zohral jednu z kľúčových úloh na ceste na titulom majstra sveta v roku 2006. Bol taktiež pri postupe do finále na majstrovstvách Európy v roku 2012.

Buffon bol počas kariéry v Juventuse 11-krát vyhlásený za najlepšieho ligového brankára (predtým sa mu to dvakrát podarilo v Parme). Získal obrovské množstvo ďalších individuálnych ocenení ako najlepší svetový brankár (2003, 2006, 2007, 2017) a najlepší brankár desaťročia podľa IFFHS, najlepší brankár roka podľa UEFA aj FIFA, päťkrát bol členom tímu roka podľa UEFA. V roku 2006 skončil v hlasovaní v ankete Zlatá lopta na druhom mieste.

Na sezónu 2018/2019 si Buffon "odskočil" do parížskeho Saint-Germain, kde odohral 17 zápasov. Potom sa vrátil do Juventusu, kde však za dve sezóny odohral taktiež len 17 stretnutí, keď ako dvojka kryl chrbát Poliakovi Wojciechovi Szczęsnymu. Po skončení ročníka 2020/2021 tak nasledoval ďalší návrat, Buffon zamieril "domov" do Parmy. Ako pred rokom informoval renomovaný novinár Fabrizio Romano, talianska legenda podpísala novú zmluvu, ktorá vyprší v júni 2024. Buffon bude mať v tom čase už 46 rokov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok