Vojna na Ukrajine sa nás bytostne dotýka. Nesmieme poľaviť v pomoci, zhodli sa štátni tajomníci

ta3/Dominik Pálka
23.2.2023 20:51

Štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer v relácii Téma dňa povedal, že je potrebné pomáhať Ukrajine aj vojensky. "Nesmieme v pomoci poľaviť," uviedla štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Ingrid Brocková.

tema_dna_125.jpg
TA3

Štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Ingrid Brocková označila ruskú inváziu na Ukrajinu za "bezprecedentný krok". "K 23. februáru opustilo Ukrajinu osem miliónov ľudí. Slovensko pomáha od prvého momentu konfliktu. Je to naša susedná krajina a bytostne sa nás to dotýka," povedala Brocková. Potvrdila, že je približne 110-tisíc ukrajinských utečencov, ktorí sa rozhodli zostať na Slovensku. Pomoc podľa nej musí byť systémová. 

Utečenci majú štatút dočasnej ochrany

"Tí, ktorí zostali na Slovensku, majú štatút dočasnej ochrany. Pomáha im integrovať sa do spoločnosti," dodala štátna tajomníčka rezortu zahraničia. Slovensko naďalej poskytuje humanitárnu a materiálnu pomoc aj samotnej Ukrajine.

"Nesmieme v pomoci poľaviť. Situácia je nečitateľná. Je potrebné mať trpezlivosť a výdrž. Nevieme, ako dlho bude konflikt trvať, únava je prirodzená," uviedla. 

Myslí si, že kríza je zároveň aj reflexiou toho, čo nefunguje. "Je to zrkadlom toho, ako máme nastavený systém fungovania verejných inštitúcií. Pomoc pri zvládaní konfliktu je celospoločenské zadanie," dodala Brocková.  

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok