Nemecko stojí v pomoci Ukrajine na čele. Prelomili sme množstvo tabu, tvrdí Scholz

TA3 ČTK
23.2.2023 18:04

Nemecko stojí na čele štátov, ktoré Ukrajine pomáhajú. Vo štvrtkovom rozhovore s nemeckou verejnoprávnou televíziou ZDF to vyhlásil spolkový kancelár Olaf Scholz, ktorý tiež povedal, že všetka podpora Kyjevu je ale podriadená tomu, aby sa konflikt na Ukrajine nezmenil na vojnu medzi Ruskom a NATO.

Nemecko stojí v pomoci Ukrajine na čele. Prelomili sme množstvo tabu, tvrdí Scholz
TASR/AP

Uviedol tiež, že diskusia o západných stíhačkách, o ktoré Ukrajina žiada, nedáva zmysel, pretože ukrajinská armáda teraz potrebuje úplne iné zbrane. "My ako Nemci s pomocou stojíme veľmi na čele," povedal Scholz. "Prelomili sme množstvo tabu," poznamenal. 

Nemecko ešte krátko pred ruskou inváziou odmietalo zbrane Ukrajine poskytnúť, postupne ale názor menilo a tento rok v januári ukrajinským silám prisľúbilo 14 moderných tankov Leopard 2A6. Kancelár tiež poukázal na to, že Ukrajina dostala napríklad moderné systémy protileteckej obrany IRIS-T SLM, ktoré nemá vo výzbroji ani nemecká armáda.

V rozhovore Scholz odmietol, že by rozhodovanie o pomoci robil Berlín príliš pomaly. Podľa kancelára je nevyhnutné, aby medzi spojencami a najmä so Spojenými štátmi panovala úplná zhoda. Uviedol, že prieťahy v dodávkach tankov, ktoré predtým niektoré štáty sľúbili, ale teraz váhajú, len dokazujú, aká je koordinácia nevyhnutná. Spomenul, že urobí všetko, aby sa konflikt nezmenil na stret Ruska so Severoatlantickou alianciou.

Ukrajina okrem tankov žiada aj západné lietadlá. "Takúto debatu nepovažuje za zmysluplnú," povedal kancelár na diskusiu o stíhačkách. "Teraz musíme zabezpečiť, aby sa Ukrajina bola schopná na východe brániť. A na to potrebuje zbrane, ktoré presne dodávame," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok