Takmer každý Ukrajinec verí vo víťazstvo, vyplýva z prieskumu. Dôvera narástla prezidentovi aj armáde

ta3 TASR
23.2.2023 10:53

Približne 95 percent Ukrajincov je presvedčených, že Ukrajina nad ruskými inváznymi silami zvíťazí. Vyplýva to z prieskumu ukrajinského sociologického inštitútu Rating Group (grupa Rejtyng) zhotoveného začiatkom februára, informuje agentúra AFP.

rgfv
TASR/AP

Tento prieskum, zverejnenený len niekoľko dní pred prvým výročím začiatku invázie Ruska na Ukrajinu, tiež ukazuje nárast dôvery v ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dôvera v Zelenského vzrástla na 90 percent v porovnaní s 36 percentami v januári 2022, teda mesiac pred začiatkom invázie.

Na 97 percent vzrástla aj dôvera v armádu v porovnaní so 65 percentami z roka 2019. Približne 17 percent respondentov tiež uviedlo, že v prebiehajúcej vojne prišlo o niekoho milovaného, čo je viac než pred šiestimi mesiacmi, keď takúto odpoveď uviedlo deväť percent opýtaných. Naopak, oproti marcu klesol počet Ukrajincov, ktorí sú v dôsledku vojny odlúčení od rodiny, a to zo 44 na 21 percent.

O prácu prišla približne tretina pracujúceho obyvateľstva na Ukrajine, vyplýva z prieskumu. Ukrajinci sa tiež stále viac prikláňajú k prozápadnému smerovaniu svojej vlasti. Približne 87 percent respondentov bolo za vstup Ukrajiny do Európskej únie a 86 percent súhlasilo s jej vstupom do NATO. Pred začiatkom invázie z vlaňajšieho februára bolo za vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie 62 percent Ukrajincov a 30 percent bolo proti.

V marci 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov, bolo viac respondentov (43 percent) proti vstupu do NATO než za vstup (34 percent). V najnovšom prieskume uviedla vyše polovica opýtaných (58 percent), že je nemožné obnoviť priateľské vzťahy s Ruskom. Približne 11 percent si myslí, že by to bolo možné v priebehu 10–15 rokov. Zhruba 22 percent respondentov si myslí, že by sa to dalo až o 20–30 rokov.

Tento prieskum, zverejnený v utorok, bol vykonaný vo februári a zúčastnilo sa na ňom vyše 1600 Ukrajincov žijúcich v rôznych častiach Ukrajiny. Na prieskume sa nezúčastnili ľudia žijúci na Kryme a na územiach okupovaných Ruskom.                  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok