Poľské úrady obžalovali muža, ktorý podľa nich vykonával špionáž pre ruské tajné služby

ta3 ČTK
23.2.2023 10:42

Poľské úrady obžalovali Rusa, ktorý podľa nich medzi rokmi 2015 a 2022 vykonával špionáž vo vojenských útvaroch na severovýchode Poľska a informácie následne odovzdával ruskej spravodajskej službe. Mužovi podozrivému tiež z korupcie hrozí až desať rokov väzenia, píše agentúra Reuters.

Poľské úrady obžalovali Rusa, ktorý podľa nich sedem rokov vykonával špionáž
Twiter/Polska Policja

Nemenovaný muž sa podľa hovorkyne okresnej prokuratúry v Gdansku zdržiaval v Poľsku legálne. Kontakty a sociálne väzby s poľskými vojakmi nadväzoval cez historické rekonštrukcie, do ktorých sa zapájal. Podozrivý bol zadržaný už v apríli 2022 a teraz je vo väzbe, uvádza poľský server Interia.

Pri údajnej špionáži ho zaujímali informácie o rozmiestnení jednotlivých vojenských útvarov, ich organizačná a veliteľská štruktúra, podrobnosti o výzbroji a výstroji aj voľný čas vojakov, uviedla prokuratúra.

„Prípad... je jedným z niekoľkých konaní týkajúcich sa činnosti ruských a bieloruských spravodajských služieb proti poľským ozbrojeným silám, ktoré v súčasnosti vedú prokurátori oddelenia vojenských záležitostí,“ povedala hovorkyňa prokuratúry Gražyna Waryniukovho serveru Interia.

Okrem vyzvedačstva je Rus podozrivý aj z radu korupčných deliktov súvisiacich s prepravou tovaru cez hranice, dôkazy o nich vyšetrovatelia nazhromaždili pri sledovaní podozrivého.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok