Fínsko sa stalo členom NATO, no jej súčasťou chce byť viacero krajín. Čo je Severoatlantická aliancia?

ta3/Veronika Kužmová
27.2.2023 00:00

24. februára ubehol presne rok, odkedy Rusko napadlo Ukrajinu. Počas viac ako 12 mesiacov sa situácia vyvíjala rôzne a v poslednom období sa náš východný sused na čele s Volodymyrom Zelenským čoraz intenzívnejšie obracia na jednotlivé krajiny s prosbou o pomoc. Výber štátov, ktoré Zelenskyj žiada o zbrane a ktoré poskytujú Ukrajine materiálnu i finančnú podporu nie je náhodný. Sú totiž súčasťou obrannej vojenskej aliancie NATO, ktorej novým členom sa stalo Fínsko.

Jeho súčasťou chce byť viacero krajín, dostať sa tam je ťažké. Čo je severoatlantická aliancia NATO?
TASR/AP

Ako krajiny NATO podporujú Ukrajinu?

Napriek tomu, že Ukrajina zatiaľ nie je súčasťou NATO, jednotlivé členské štáty sa rôznym spôsobom podieľajú na jej podpore. Ide na jednej strane o podporu finančnú, ale vo veľkej miere aj o pomoc materiálnu v podobe zbraní, munície či vybavenia armády. USA napríklad poskytli Ukrajine 31 tankov Abrams, obrnené bojové vozidlá Stryker a Bradly, Spojené kráľovstvo darovalo Kyjevu 14 tankov Challenger 2, Nemecko 14 a Nórsko osem tankov Leopard 2.

Okrem toho, USA a Spojené kráľovstvo poslali na Ukrajinu raketové systémy dlhého doletu (Himars a M142), ktoré útočia na ciele za ruskými frontovými líniami. Niekoľko krajín NATO poskytlo húfnice a samohybné delá, zatiaľ čo Turecko predalo Ukrajine niekoľko ozbrojených bezpilotných lietadiel Bayraktar TB2.

Dostane Ukrajina bojové lietadlá? 

Je očividné, že veľmi významnú pomoc Ukrajine poskytli Spojené štáty. Okrem spomenutých zbraní jej spolu s ďalšími krajinami dodali systémy protivzdušnej obrany Patriot a Starstreak na zostrelenie ruských riadených striel a bezpilotných lietadiel. Protitankové zbrane, ktoré dodali USA a Spojené kráľovstvo, ako napríklad Javelin a Nlaw, boli kľúčové pri zvrátení postupu Ruska na ukrajinské hlavné mesto Kyjev v jari 2022.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal krajiny NATO aj o poskytnutie bojových lietadiel, no táto požiadavka zatiaľ splnená nebola. Dôvodov je viacero. Krajiny NATO sa obávajú, že Ukrajina by mohla použiť tieto lietadlá na zasiahnutie ruských cieľov, čo by sa mohlo vnímať ako hlbšie zapojenie sa štátov aliancie do vojny. 

Okrem toho, výcvik pilotov, ktorí by bolo schopní špeciálne upravené stroje ovládať, by trval veľmi dlho a zároveň, údržba takýchto lietadiel je pomerne náročná a zo strany Ukrajiny by si vyžadovala značné finančné pokrytie. NATO však tvrdí, že otázka stíhačiek zostane naďalej témou diskusií.  

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok