Fínsko sa stalo členom NATO, no jej súčasťou chce byť viacero krajín. Čo je Severoatlantická aliancia?

ta3/Veronika Kužmová
27.2.2023 00:00

24. februára ubehol presne rok, odkedy Rusko napadlo Ukrajinu. Počas viac ako 12 mesiacov sa situácia vyvíjala rôzne a v poslednom období sa náš východný sused na čele s Volodymyrom Zelenským čoraz intenzívnejšie obracia na jednotlivé krajiny s prosbou o pomoc. Výber štátov, ktoré Zelenskyj žiada o zbrane a ktoré poskytujú Ukrajine materiálnu i finančnú podporu nie je náhodný. Sú totiž súčasťou obrannej vojenskej aliancie NATO, ktorej novým členom sa stalo Fínsko.

Jeho súčasťou chce byť viacero krajín, dostať sa tam je ťažké. Čo je severoatlantická aliancia NATO?
TASR/AP

Čo je to NATO? 

NATO, inak nazývané aj Severoatlantická aliancia či Organizácia severoatlantickej zmluvy, je obranná vojenská aliancia, ktorá bola založená v roku 1949 dvanástimi krajinami, vrátane USA, Veľkej Británie, Kanady a Francúzska. Jednotlivé štáty uzavreli obrannú dohodu, v rámci ktorej sa zaviazali, že ak dôjde k napadnutiu jednej z členských krajín, ostatné štáty aliancie jej poskytnú potrebnú pomoc a ochranu.  

Ako uvádza BBC na svojom webe, jedným z pôvodným cieľov Organizácie severoatlantickej zmluvy bolo spochybniť ruskú expanziu v Európe po druhej svetovej vojne. Slovami prvého generálneho tajomníka Hastingsa Ismaya, úlohou NATO bolo „udržať Ameriku v Európe, Rusko mimo západnú Európu a Nemecko pri zemi“.  Po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991 získali mnohé krajiny východnej Európy, ktoré bývali spojencami Ruska v skupine Varšavskej zmluvy, členstvo v NATO.

NATO a vojna na Ukrajine 

NATO má v súčasnosti 31 členov, medzi ktorých ale nepatrí Ukrajina. Z hľadiska historického vývoja existovali a stále existujú snahy pripojiť Ukrajinu do aliancie, čo ale značne skomplikovala aktuálne prebiehajúca vojna. Po vypuknutí konfliktu Ukrajina požiadala štáty aliancie o zrýchlenú akceptáciu jej požiadavky stať sa členskou krajinou NATO, ktorá však bola odmietnutá.

Hlavným dôvodom zamietnutia tejto žiadosti sa stal článok 5 charty NATO, ktorý hovorí, že ak je napadnutý jeden člen aliancie, všetci členovia by sa mali zapojiť do jeho obrany. V tomto prípade by to znamenalo, že ak by Ukrajina urýchlene získala členstvo, krajiny NATO by boli nútené vstúpiť do vojny s Ruskom.

Rusko už dlho tvrdí, že akceptácia jemu okolitých krajín v NATO ohrozuje jeho bezpečnosť. Ruská federácia sa veľmi ostro postavila proti žiadosti Ukrajiny o vstup do aliancie, pretože sa obáva, že by to malo na ňu a jej územie príliš veľký vplyv.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok