Putin urobil veľkú chybu, keď pozastavil účasť na zmluve Nový START, vyhlásil Biden

ta3 ČTK
22.2.2023 15:58

Za veľkú chybu v stredu označil americký prezident Joe Biden rozhodnutie Moskvy pozastaviť účasť na zmluve Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Biden týmito slovami reagoval na otázku novinárov pri príchode na rokovania s lídrami východných krajín NATO vo Varšave. Krajiny takzvanej bukureštskej deviatky (B9), do ktorej patrí aj Slovensko, označil za poprednú líniu kolektívnej obrany, a ocenil počínanie ich prezidentov a premiérov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Putin urobil veľkú chybu, keď pozastavil účasť na zmluve Nový START, vyhlásil Biden
TASR/AP

"Viete lepšie ako ktokoľvek iný, čo je v tomto konflikte v stávke, nielen pre Ukrajinu," povedal Biden. "Veci sa radikálne zmenili a my musíme zabezpečiť, aby sme ich zmenili späť," dodal americký prezident na verejnej časti rokovaní.

Zoskupenie B9, do ktorého okrem SR patrí Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Česko, vzniklo v roku 2015 v reakcii na agresívne kroky Ruska na Ukrajine. Takmer rok po začatí ruskej invázie je podľa Bidena ešte dôležitejšie, "aby sme držali pohromade".

Jeho vyhlásenie o Putinovej veľkej chybe bolo reakciou na vývoj z utorka, keď ruský prezident Vladimir Putin oznámil odklon Ruska od poslednej dohody s Washingtonom o jadrovom odzbrojovaní. Zmluva Nový START podpísaná v roku 2010 v Prahe okrem iného stanovila, že obe strany musia znížiť počet strategických jadrových hlavíc, teda zbraní použiteľných na veľkú vzdialenosť, na 1550. Ruská diplomacia niekoľko hodín po Putinovom oznámení uviedla, že Moskva bude limity ukotvené v zmluve naďalej dodržiavať.

Biden v stredu vo Varšave nadväzuje na pondelkovú cestu do Kyjeva a utorkový program v poľskej metropole, kedy sľúbil Ukrajine neochvejnú podporu USA a ich spojencov. Slovenskú republiku na stretnutí šéfa Bieleho domu s predstaviteľmi východného krídla NATO zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová. Tá pred rokovaním uviedla, že Bidenova prítomnosť dokazuje silu transatlantického partnerstva, informovala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok