Predstavitelia B9 prijali deklaráciu. Žiadajú posilnenie východného krídla NATO

ta3 čtk
22.2.2023 17:56

Deväť krajín NATO zo strednej a východnej Európy v spoločnom vyhlásení prijatom vo Varšave volá po zvýšenom nasadení aliancie na jej východnom krídle, povedal podľa agentúry Reuters poradca poľského prezidenta Marcin Przydacz.

Deklarácia prijatá lídrami takzvanej bukureštskej deviatky (B9) označuje Rusko za najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť spojencov a sľubuje ďalšiu podporu Ukrajine s cieľom obnoviť jej medzinárodne uznávané hranice.

"Rusko je najvýznamnejšou a priamou hrozbou pre bezpečnosť spojencov," píše sa vo vyhlásení premiérov a prezidentov Bulharska, Česka, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. "Spojenci sú odhodlaní... posilniť spojeneckú vojenskú prítomnosť v našich krajinách," pokračuje text, ktorý má ČTK k dispozícii.

"Všetci spojenci sa zhodli, že by sa vzájomne podporovali v prípade ohrozenia," povedal novinárom zahraničnopolitický poradca poľského prezidenta Andrzeja Dudy, ktorý deklaráciu prezentoval po rokovaní lídrov B9 s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Biden predtým spojencov uistil, že považuje princíp kolektívnej obrany NATO za "posvätný záväzok".

Ohľadom poskytnutia stíhačiek Ukrajine Duda podľa Reuters povedal, že na tom by sa najskôr museli zhodnúť spojenci. Ak by také rozhodnutie bolo schválené, Poľsko by podľa prezidenta najskôr poskytlo stíhačky MiG.

NATO v posledných rokoch trvalo posilňuje svoje aktivity na východnom krídle aliancie v reakcii na anexiu polostrova Krym a ďalšie kroky Ruska. Po minuloročnej invázii na Ukrajinu sa spojenci dohodli na vytvorení štyroch nových bojových skupín v krajinách B9 a na poslednom summite lídri NATO prišli s plánom zväčšiť všetky tieto útvary až na 5000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok