Alternatíva si nectí etické normy. Výber nebezpečných hoaxov šíriacich sa sociálnymi sieťami

ta3/Denis Dufala
24.2.2023 00:00

Od vypuknutia pandémie koronavírusu sa slovenským online priestorom šíri množstvo dezinformácií. Ruská invázia na Ukrajinu ich znásobila. Problémom je, že ich šíria aj verejní činitelia.

Alternatíva si nectí etické normy. Výber nebezpečných hoaxov šíriacich sa sociálnymi sieťami
Profimedia

Hoax: Putinovi ide o slovanskú vzájomnosť 

Internetovým priestorom sa šíri téza, že Rusom záleží na slovanskej vzájomnosti. Vyvracia to fakt, že Putin zaútočil na Ukrajinu a vyhrážal sa i ostatným krajinám, ktoré Ukrajine pomáhajú (pozn. red. medzi nimi je aj Slovensko)

"Teraz niekoľko dôležitých, veľmi dôležitých slov pre tých, ktorí môžu byť v pokušení zasahovať do prebiehajúcich udalostí zvonku. Ktokoľvek sa snaží zasahovať a ešte viac vytvárať hrozby pre našu krajinu, pre našich ľudí, mal by vedieť, že reakcia Ruska bude okamžitá a privedie vás k takým dôsledkom, aké ste vo svojej histórii ešte nezažili. Sme pripravení na akýkoľvek vývoj udalostí. V tejto súvislosti boli prijaté všetky potrebné rozhodnutia. Dúfam, že ma počujete," tvrdil Putin na začiatku vojny.

Hoax: Slovensko do kasární 

Bezprostredne po začiatku vojny to dezinformačná scéna skúsila aj s mobilizáciou občanov Slovenska. Šíril sa hoax, ktorý tvrdil, že každý muž od 18 do 60 rokov sa musí dostaviť do vojenských kasární do 1. marca 2022. Rezort obrany to v danom období vylúčil a dodal, že by aj tak bola mobilizácia možná len do veku 55 rokov. Vojenskú pomoc by nám v prípade zhoršenej situácie poskytla obranná aliancia NATO. Slovenská republika má dostatočný počet personálnych kapacít z radov profesionálnych vojakov a ďalších príslušníkov bezpečnostných zložiek. 

"Pravdepodobnosť toho, že by na Slovensku bola vyhlásená mobilizácia a reálne by stihla aj prebehnúť, je asi taká, že Slovensko bude mať hranicu na Jadrane alebo, že budeme pestovať citrusy na Lomnickom štíte. Toho by som sa naozaj neobával," uviedol v rozhovore pre ta3.com analytik Matúš Halás.

Za šírenie poplašných správ hrozí trest. V prípade falošných povolávacích rozkazov v posledných týždňoch už polícia vedie trestné stíhanie vo veci šírenia poplašnej správy.

Hoax: Denacifikácia a demilitarizácia Ukrajiny

Profily na sociálnych sieťach v začiatkoch vojny zdieľali nepravdy o dôvodoch ruskej invázie na Ukrajinu a kremeľskú propagandu. Podľa Ruska išlo o špeciálnu vojenskú operáciu s účelom denacifikovať a demilitarizovať Ukrajinu. Plány sa podľa dezinformátorov nemali týkať okupácie ani vraždenia civilistov. Po roku vojny je však zrejmé, že tieto tvrdenia nie sú pravdivé.  

Ďalšou dezinformáciou bolo vyvraždenie 13-tisíc ľudí na Donbase kyjevským režimom, ktorý mal byť podporovaný Spojenými štátmi americkými a ďalšie konšpiračné príspevky v komentároch pod podobnými statusmi na sociálnych sieťach.

Hoax: Oslobodenie Ukrajiny od banderovcov

V týchto statusoch na facebooku išlo najmä o ospravedlňovanie ruskej agresie voči Ukrajine. Kremeľská propaganda si na mušku vzala aj banderovcov. Išlo o príslušníkov Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) bojujúcich proti sovietskym partizánom a potom aj Nemcom ako aj Poliakom, v období druhej svetovej vojny a neskôr proti jednotkám NKVD. Podľa rozhovoru portálu aktuality.sk s historikom Michalom Šmigeľom, bolo stratégiou banderovcov nadviazať spoluprácu s inými národmi v boji proti stalinizmu a vyvolať protikomunistické a antisovietske hnutie odporu vo východnej a strednej Európe. V inom rozhovore Šmigeľ uvádza: "Ak si aj niekto mylne myslí, že UPA kolaborovala s fašizmom a od toho odvodzuje, že Ukrajinci kolaborovali, tak treba pripomenúť, že omnoho viac ich bojovalo v Červenej armáde. UPA mala v najväčšej sile okolo 50-tisíc ľudí a celkovo jej radami prešlo približne 100-tisíc ľudí."

Hoax: Laboratóriá na výrobu biologických zbraní

Online priestorom sa šírila nepravdivá informácia o vojenských biologických laboratóriách na Ukrajine. K jej šíreniu prispeli aj predstavitelia Ruskej federácie, ktorí túto správu živili oficiálnymi vyjadreniami. 

Na Ukrajine je možné nájsť biologické laboratóriá a spolupracujú v nich s USA, ale ide o civilné laboratóriá. Ich účelom je zlepšiť verejné zdravie a brániť infekčným ochorenia, reagovali na hoax Ukrajina, USA aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Martin Jakubec šíril propagandu

Jakubec nedávno kandidoval na primátora Bratislavy za ĽSNS. Zdieľal príspevok, kde hovorí o tom, že Slovensko potrebuje mať nového suseda - Rusko. Polícia upozornila aj na ľudí, ktorí v ostatných príspevkoch píšu o tom, že politici a médiá hlavného prúdu klamú už 30 rokov.

So zdieľaním opatrne

Hoax: Volodymyr Zelenskyj fetuje a vláda Ukrajiny sú fašisti

Vláda Ukrajiny a jej prezident boli riadne a korektne demokraticky zvolení. Najväčší počet kresiel v ukrajinskom parlamente má strana prezidenta Sluga narodu, ktorá je proeurópska stredová strana. Zelenskyj má židovské korene, jeho rodičia boli Židia.

Medzinárodný súdny dvor potvrdil tiež, že na Ukrajine nikdy nedochádzalo k žiadnej genocíde. Od roku 2014 sme boli svedkami aj anexie Krymu, kde zomrelo 14-tisíc ľudí, následkom ich smrti však bola vojna a separastické snahy Donecka a Luhanska. Tých mala vyzbrojovať Ruská federácia. Tým pádom nešlo o vyvraždovanie Rusov, ale o straty na životoch na oboch stranách.  

Za šírenie poplašnej správy hrozí občanom trest odňatia slobody na dva roky alebo peňažný trest. Trestom jedného až päť rokov sa odsúdia osoby, ktoré vedeli, že šírenie poplašnej informácie bolo nepravdivé a ak ide o opakované konanie, hrozia dva až osem rokov za mrežami.

Nepochopiteľná lož

Snahy dezinformátorov vykresliť Zelenského ako berie drogy, boli v konečnom dôsledku vyvrátené. Ako drvivá väčšina bola aj táto diskreditujúca informácia len výmysel. Falošné video, kde mal byť viditeľný biely prášok na stole bolo upravené a originál je stále dostupný. Na pôvodnom videu žiaden prášok viditeľný nie je.

Odporúčame:

  • Sledovať oficiálne profily, weby štátnych inštitúcií, celoštátne médiá, oficiálne stanoviská najvyšších orgánov Slovenskej republiky. 
  • Nedôverovať súkromným, anonymným, nepodpísaným zdrojom a autorom. Vždy zapájať aj kritické myslenie, či daná správa vôbec môže reflektovať realitu, spájať si informáciu do širších súvislostí a pozrieť sa na informáciu s nadhľadom a tiež pod jej povrch. 
  • Vyhľadajte si aj iný dôveryhodný zdroj a overte si danú skutočnosť aj pomocou iných zdrojov.  
  • Nebyť ľahostajný voči informačnému toku, ktorý ku každému z nás prúdi a selektovať informácie na tie v zhode so skutočnosťou a tie nedôveryhodné, nepravdivé.
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok