ROZHOVOR: Krym už Ukrajina zrejme znovu nezíska, myslí si analytik Halás

ta3/Denis Dufala
23.2.2023 00:00

Pravdepodobnosť mobilizácie na Slovensku je asi taká, ako pestovanie citrusov na Lomnickom štíte, hovorí analytik, výskumný pracovník a člen Centra európskej politiky Matúš Halás. V rozhovore pre ta3 hovorí aj o tom, kedy by sa vojna na Ukrajine mala skončiť.

ROZHOVOR: Krym už Ukrajina zrejme znovu nezíska, myslí si analytik Halás
archív M. H.

Dáta z frontov

Akú úlohu v tomto konflikte zohrávajú špionáž, spravodajské služby a iné formy sledovania?

Obrovskú - toto sú otvorené dáta. Bude vám trvať tri minúty nájsť pohyby prieskumných lietadiel Západu (NATO, Spojených štátov amerických, ale i Švédska) ako lietajú pozdĺž východného krídla Aliancie. Zbierajú informácie a obrazne povedané pozerajú na bojisko z diaľky a poskytujú informácie Ukrajine. Chvalabobu, takto to má byť a vďaka tomu je aj ukrajinská armáda efektívnejšia. Vývoj bojov by vyzeral úplne inak ak by sme neposkytovali spravodajské informácie a nezdieľali dáta s ukrajinskou armádou. Je to jeden z kľúčových faktorov v tejto vojne. Viacerí americkí predstavitelia sa vyjadrili v zmysle, že miera zdieľania informácií medzi Západom, USA a Ukrajincami je bezprecedentná. 

Ak by to bola blesková vojna, ako to zo začiatku Rusko chcelo, Ukrajina by padla, kto by bol podľa vás na rade?

Ak by to bola blesková vojna, mali by sme na Slovensku nového suseda. V Užhorode by viala ruská vlajka, alebo by bol v Kyjeve prokremeľský bábkový režim. Nemyslím si, že by bezprostredne nasledovala nejaká ďalšia krajina ako obeť. Možno Moldavsko, kto vie. Bielorusko, to je satelit Ruska už v súčasnosti - ich už môžeme brať ako súčasť Ruska, bohužiaľ.

V ruských médiách sa objavujú hlasy propagandistov, akým je napríklad Vladimir Solovjov, volajúce po odplate krajinám, ktoré vyzbrojujú Ukrajinu a medzi nimi spomenul aj Slovensko. Existuje možnosť, že by Rusi pristúpili až k takejto forme odvety?

Rusi odpálili muničný sklad v Čechách bez toho, aby potrebovali nejakú zámienku pomstiť sa. Proste to urobili. Rusi otrávili ľudí v Salisbury, Londýne. Vraždili svojich oponentov v Berlíne a kade-tade po Európe. Nemyslím si, že majú zábrany, čo sa týka nejakých akcií pod úrovňou konvenčného, ozbrojeného konfliktu.

No a, že by sa Rusi odhodlali na nejaký konvenčný útok, napríklad raketami - nech to skúsia. Vedia, že by to skúsili iba raz. Aj vzhľadom na to, čo vidia, že sa deje na Ukrajine, tak sú si omnoho viac vedomí toho, že s kým sa pustili za pasy. Preto si myslím, že ak Západ vytrvá v podpore Ukrajiny, tak Rusko nemá šancu vyhrať. Chvalabohu, sme súčasťou Západu, je to priemyselne najvyspelejšia časť sveta. Buďme radi tam, kde sme.

Nová doba kamenná

Už 40-tisíc mužov poslalo v dôsledku paniky vyvolanej falošnými povolávacími rozkazmi vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby. Upresnime si - čo hovorí zákon, za akých podmienok by sa stalo realitou, že by civilisti boli povolaní do slovenskej armády?

To sú čisté špekulácie. Z praktického hľadiska sme to videli na Ukrajine. Mobilizácia nastala v situácii, keď na Ukrajinu zaútočil obrovský sused, všetkými svojimi konvenčnými prostriedkami, ktoré mal k dispozícii a začala najväčšia vojna v Európe od druhej svetovej vojny. V takej situácii sa vyhlasuje mobilizácia. 

Čo sa týka Slovenska - my sme členom NATO. Ak by taká situácia nastala v prípade Slovenska, viem si predstaviť, že by nastala mobilizácia, ale tam reálne funguje jadrové odstrašenie. To zabezpečuje, že nedôjde k takému ohrozeniu suverenity ako doslova v prípade Ukrajiny. Keď máte jadrové zbrane, tak sa nikto nad takýmto niečím voči vám nebude zamýšľať, pretože tam hrozí eskalácia obrovskej otvorenej vojny a hrozí situácia, že sa vrátite do doby kamennej. Buďme radi, že sme členmi Aliancie, v ktorej niektorí členovia jadrové zbrane majú. 

Pravdepodobnosť toho, že by na Slovensku bola vyhlásená mobilizácia a reálne by stihla aj prebehnúť, je asi taká, že Slovensko bude mať hranicu na Jadrane alebo, že budeme pestovať citrusy na Lomnickom štíte. Toho by som sa naozaj neobával.

Strana 4 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok