Alternatíva si nectí etické normy. Výber nebezpečných hoaxov šíriacich sa sociálnymi sieťami

ta3/Denis Dufala
24.2.2023 00:00

Od vypuknutia pandémie koronavírusu sa slovenským online priestorom šíri množstvo dezinformácií. Ruská invázia na Ukrajinu ich znásobila. Problémom je, že ich šíria aj verejní činitelia.

Alternatíva si nectí etické normy. Výber nebezpečných hoaxov šíriacich sa sociálnymi sieťami
Profimedia

24. februára 2022 sa začala celoplošná ruská invázia na Ukrajinu. Slovenský rezort diplomacie už vtedy v statuse na sociálnej sieti predvídal, že s konfliktom sa začnú šíriť aj dezinformácie s cieľom ospravedlňovať ruskú agresiu a vykresľovať Ukrajinu ako agresora. Odporúčal, aby občania pristupovali k nebezpečným informáciám zo súkromných účtov a k tým z ruských médií opatrne. Vyzýval verejnosť, aby informácie čerpala výhradne z oficiálnych zdrojov štátnych inštitúcií.

Poplašným správam a dezinformáciám sa venuje aj profil Hoaxy a Podvody - Polícia SR na Facebooku. Polícia tam upozorňuje na nepravdy a vyvracia ich. Webová stránka konspiratori.sk mapuje zase dezinformačné weby, ktoré sú pochybné alebo nedôveryhodné - je teda pomôckou pre verejnosť, akým stránkam na internete je lepšie sa vyhýbať. Príkladom konšpiračných webov rezonujúcich v spoločnosti sú napríklad zemavek.sk, badatel.net, slobodnyvysielac.sk - zoznam stránok je však oveľa širší.

Odborník na sociálne siete a dezinformácie Jakub Goda pre ta3 uviedol, že pokladá za dôležité poukázať najmä na niekoľko veľkých nepravdivých naratívov.

  • Naratív č. 1: Vojna na Ukrajine je dôsledkom provokácií zo strany NATO. Za napadnutie Ukrajiny môže rozširovanie NATO, a podobne. 
  • Naratív č. 2: Ukrajinci zabíjali ruskú menšinu na Donbase od 2014, mali tam biolaboratóriá, páchali genocídu, a tak ďalej - je to nezmysel. 
  • Naratív č. 3: Rusi sa usiluju o mierové rokovania a Západ s Ukrajinou nemajú o mier záujem.

Ruský prezident Vladimir Putin v prejave z utorka 21.februára 2023 pre ruské federálne zhromaždenie obvinil západný svet z rozpútania terajšieho konfliktu na Ukrajine. Západ sa podľa neho snažil zničiť Rusko okrem iného ekonomickými sankciami a dodávkami zbraní Ukrajine. Putin v piatok 14. októbra 2022 uviedol, že nevidí potrebu rokovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom. 

Trolovia a užitoční babráci

"Kto napadol Ukrajincov? Boli to prezlečení Američania?" Aj takto sa na nás snaží pôsobiť proruská propaganda. Podľa polície často ide pritom o platených trolov, ktorí sú za almužnu ochotní povedať na kameru čokoľvek. "Niekedy sa však nájdu aj užitoční babráci, ktorí majú tak pokrivené presvedčenie ovplyvnené hoaxami, že nevedia, kde sa realita začína a končí," vysvetľuje polícia na sociálnej sieti.

Profily, ktoré dlhodobo šírili dezinformácie o koronavíruse sa plne preorientovali na proruskú propagandu. Faktom zostáva, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok