Veľvyslanec Ondrejcsák: Slovensko stojí na správnej strane dejín, Londýn to vníma

ta3/Adrián Potančok
21.2.2023 00:00

Ruské imperialistické chúťky nezmiznú zo dňa na deň a treba s nimi počítať, myslí si slovenský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Róbert Ondrejcsák. Ako hovorí, Briti si uvedomujú o čo ide v ruskej vojne proti Ukrajine a ako jeden z najsilnejších členov NATO majú pocit zodpovednosti za európsku bezpečnosť.

Veľvyslanec Ondrejcsák: Slovensko stojí na správnej strane dejín, Londýn to vníma
Archív R. O.

Róbert Ondrejcsák v rozhovore hovorí:

  • či možno v Rusku preraziť kremeľskú propagandu,
  • na akých pilieroch stojí vzťah Londýna a Kyjeva,
  • či je britská politická scéna jednotná vo vzťahu k Ukrajine,
  • či by nové zbrane mohli vyprovokovať Moskvu,
  • ako vníma Londýn postoj Slovenska voči Ukrajine.

O niekoľko dní uplynie rok od invázie Ruska na Ukrajinu. Aké sú podľa vás najzásadnejšie poučenia z tohto turbulentného roka ohľadom Ruska a jeho vládnucich elít?

Najdôležitejším poučením je, že Rusko sa správa ako imperialistická mocnosť, ktorá nemá zábrany zaútočiť aj vojenskou silou na svojich susedov a anektovať susedné územia. Tento prvok určuje ruskú zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Navyše, je to dlhodobý faktor, ktorý nezmizne o mesiac alebo o rok, akokoľvek sa bude vojna vyvíjať. Budeme musieť s tým počítať, keďže to zásadným spôsobom ovplyvňuje európsku bezpečnosť, vrátane bezpečnosti Slovenska.

Je skutočne nemožné preraziť ruskú propagandu a ukázať Rusom krvavú realitu, za ktorú je zodpovedný Putin? Je zároveň šanca, že by po jeho konci nastúpil na čelo Kremľa niekto prozápadnejší?

Neviem povedať, nemám krištáľovú guľu, ako sa budú vyvíjať vnútorné pomery v Kremli. Myslím si však, že táto imperiálna myšlienka, ktorá určuje ruské politiky, je trvalou súčasťou ruskej zahraničnej a bezpečnostnej politiky.

Priebežné vyhrážky

Bude vôbec možné aspoň čiastočné obnovenie diplomatických stykov s Moskvou po ukončení tohto konfliktu?

Aj napriek vojne sa diplomatické vzťahy nezrušili medzi Moskvou a západnými štátmi, veľká časť členských štátov EÚ a NATO tam stále má aj svojho veľvyslanca.

Londýn, kde pôsobíte, patrí medzi najvýznamnejších podporovateľov Kyjeva. Na akých základoch sa vystaval tento jasný postoj?

Briti si uvedomujú o čo ide v tejto vojne – popri ukrajinskej nezávislosti ide aj o budúcnosť európskej bezpečnosti. Londýn ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN a ako jeden z najsilnejších členov NATO má určitý pocit zodpovednosti za európsku bezpečnosť, a preto sa Briti rozhodli byť lídrom čo sa týka pomoci Ukrajine, aj čo sa týka diskusií o európskej bezpečnosti.

Karol III. a Róbert Ondrejcsák Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok