Veľvyslanec Ondrejcsák: Slovensko stojí na správnej strane dejín, Londýn to vníma

ta3/Adrián Potančok
21.2.2023 00:00

Ruské imperialistické chúťky nezmiznú zo dňa na deň a treba s nimi počítať, myslí si slovenský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Róbert Ondrejcsák. Ako hovorí, Briti si uvedomujú o čo ide v ruskej vojne proti Ukrajine a ako jeden z najsilnejších členov NATO majú pocit zodpovednosti za európsku bezpečnosť.

Veľvyslanec Ondrejcsák: Slovensko stojí na správnej strane dejín, Londýn to vníma
Archív R. O.

Je britská politická scéna jednotná vo vzťahu k Ukrajine a pomoci tejto vojnou zmietanej krajine?

Áno, existuje veľmi široký vnútropolitický konsenzus, všetky relevantné politické strany, ako aj osobnosti stoja za jednoznačnou podporou Ukrajiny a neustále nás ubezpečujú, že tento postoj Londýna je stabilný a nezávisí od politických zmien. Čo je pre Slovensko, samozrejme, vynikajúca správa.

Pred pár dňami agentúry informovali o rokovaní predstaviteľov britského obranného priemyslu v Kyjeve o možnostiach výroby britských zbraní a vojenského vybavenia priamo na Ukrajine. Nie sú namieste obavy, že by takéto kroky mohli byť pre Moskvu zámienkou na ostrejšiu reakciu?

Moskva sa priebežne vyhráža západným štátom, že bude konflikt eskalovať, keď budú Ukrajincom pomáhať. Treba ale jednoznačne povedať, že naša, európska, britská podpora je absolútne v súlade s medzinárodným právom, neporušujeme žiadne normy. Navyše, je to aj morálne správne, keďže podporujeme obeť ruskej agresie a je to aj v našom strategickom záujme, aby Rusko v tejto vojne nezvíťazilo.

Oslabené Rusko

Mohla by práve nejaká britská zbraň byť tou rozhodujúcou vo zvrate v tomto konflikte?

Ja to vnímam skôr ako kolektívne úsilie štátov, ktoré Ukrajine pomáhajú, hoci britský príspevok je absolútne rozhodujúci, aj čo sa týka kvality, aj čo sa týka množstva. Boli napríklad prví, ktorí ponúkli ťažké tanky Challenger-2 Ukrajincom.

Británia pred pár dňami oznámila nový balík sankcií voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. Spojené kráľovstvo od začiatku vojny uvalilo sankcie už na viac ako 1300 jednotlivcov a subjektov napojených na aktivity Ruska. Vnímajú britskí činitelia tieto sankcie ako funkčné a účinné?

Určite áno, priebežne komunikujú, že sankcie znižujú schopnosť Ruska dlhodobo viesť túto vojnu. To je pravda.

Ako je v Londýne vnímaná slovenská pozícia vo vzťahu k Ukrajine?

Slovensko je vnímané veľmi intenzívne a pozitívne. Naše postoje sú jednoznačné, silné a absolútne v súlade s postojom drvivej väčšiny európskych a atlantických spojencov. Jednoducho sme na správnej strane dejín a takto to vnímajú aj v Londýne.

Rezonuje tam aj aktuálna žiadosť ukrajinského prezidenta Zelenského o naše stíhačky MiG-29? Mohla by v tomto smere pomôcť konkrétne Slovensku po ich odovzdaní Ukrajine Británia?

Británia sa momentálne sústreďuje na masový výcvik ukrajinských vojakov, ako aj na dodávky najnovších zbraňových systémov, vrátane ťažkých tankov. Ohlásili aj výcvik ukrajinských pilotov, to však priamo nesúvisí s našimi Migmi.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok