Top udalosti týždňa: Matovičových 500 eur, nešťastie na svahu, Turecko po zemetrasení, NAKA zadržala Trnku

ta3 tasr čtk
19.2.2023 18:37

Igor Matovič ohlásil 500 eur pre každého, kto sa zúčastní tohtoročných parlamentných volieb. Osemročný chlapec neprežil na svahu zrážku s iným lyžiarom. Záchranári v Turecku ukončili pátranie po preživších zemetrasenia. NAKA zadržala košického župana Rastislava Trnku. Minister obrany Jaroslav Naď označil mobilizáciu za klamstvo.

Matovič navrhuje 500 eur pre každého, kto príde voliť. Obáva sa, že bude historicky najnižšia účasť
TASR/Jaroslav Novák

Matovič a populizmus

"Navrhuje sa právna úprava, ktorou zavádza právo na odmenu za účasť vo voľbách pre voliča, ktorý preukázateľne odovzdal hlasovací lístok vo voľbách do Národnej rady SR, a to vo výške 500 eur," píše sa v dôvodovej správe k návrhu.

Odmena za účasť vo voľbách by sa podľa návrhu vyplácala len za účasť vo voľbách do NR SR, ktoré sa budú konať ako prvé po nadobudnutí účinnosti zákona, čiže 30. septembra 2023. Účinnosť novej legislatívy totiž Matovič navrhuje od 1. júna. Odmenu by malo podľa novely vyplácať ministerstvo vnútra prostredníctvom poskytovateľa univerzálnej služby podľa zákona o poštových službách.

Matovič na tlačovej konferencii návrh odôvodnil tým, že sa obáva historicky najnižšej účasti v najbližších voľbách. Demokratickí voliči ostanú podľa neho sklamaní doma. Obáva sa, že strany ako Smer-SD, Hlas-SD či Republika získajú ústavnú väčšinu. Chce tomu zabrániť finančnou motiváciou ľudí, aby šli ľudia voliť a zvýšila sa tak účasť. "Stojíme pred scenárom, že sa Slovensko môže vydať cestou von z EÚ a NATO, v ústrety veľkému ruskému bratovi," skonštatoval Matovič. Najbližšie parlamentné voľby budú podľa neho kritickým hlasovaním, preto treba čo najvyššiu účasť. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok