Vrchol populizmu a volebná korupcia. Politici reagovali na Matovičov návrh rozdávať 500 eur

ta3 tasr
14.2.2023 19:27

Návrh Igora Matoviča (OĽANO) dať za účasť v septembrových voľbách do Národnej rady SR odmenu 500 eur kritizujú viacerí politici. Bývalý minister financií tento návrh myslí podľa svojich slov úplne vážne. Takto reagovali na sociálnych sieťach šokovaní poslanci a politici.

Vrchol populizmu a volebná korupcia. Politici reagovali na Matovičov návrh rozdávať 500 eur
TASR/Jakub Kotian

Minister spravodlivosti Viliam Karas: "Je to zaujímavý nápad. Akékoľvek nárstroje, ktoré by mobilizovali voličov, sú pozitívne. Treba ich ale vyhodnotiť. Je to len motivácia, aj iné krajiny majú takéto nástroje."

Predseda KDH Milan Majerský: "Vyzývame poslancov parlamentu, aby odmietli návrh Igora Matoviča rozdávať 500 eur za účasť vo voľbách. Podľa nášho názoru ide o snahu kupovať voličov v čase, keď Slovensko nemá zaplatených učiteľov, zdravotníkov a rozdávať len tak 500 eur za účasť v tohtoročných voľbách je nezodpovedný a populistický krok, ktorý ešte viac zadĺži štát. Zárukou vysokej účasti ľudí na voľbách je vyznávanie vysokej politickej kultúry, ku ktorej Igor Matovič rozhodne neprispel."

Branislav Gröhling (SaS): "Všetci vidíme, že je to jasná volebná korupcia, on nás presviedča, že to tak nie je." Podotkol to s tým, že Matovič by už nemal predkladať žiadne návrhy. Podľa Gröhlinga líder OĽANO každým dňom potvrdzuje, že sa s ním nedá vládnuť. "Vrchol populizmu!" dodal.

Líder Hlasu Peter Pellegrini: "Len pred týždňom Igor Matovič varoval pred populistickými jatkami - kvôli "rozpočtovej zodpovednosti" nemal peniaze pre deti na obedy zadarmo, ani na zvýšenie dôchodkov už v tomto roku. A zrazu našiel vyše miliardy eur na čistú volebnú korupciu.Navrhovať niekomu 500 eur len za to, že sa zúčastní na voľbách, je nonsens, aký som nepočul v žiadnej krajine na svete."

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO):

Predseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál: "On sa musel zblázniť. 500 eur od štátu za účasť vo voľbách. On sa musel zblázniť.  Keby som nevedel, že mám zapnutý mikrofón, tak to poviem inak."

Richard Takáč (Smer-SD): "Matovič sa definitívne zbláznil! Za septembrové voľby chce každému voličovi ponúknuť 500 eur! Poslanci sa pritom dušujú, že nemajú kde zobrať na obedy pre deti, nevedia pridať dôchodcom, nedokážu pomôcť mestám a obciam, podniky krachujú..."

Ľubica Laššáková (Hlas-SD): "Kto príde voliť, dostane 500 eur - ďalšia nekrytá Matovičova "atómovka". Žart? Nie, skutočnosť v slovenskom parlamente."

Marián Viskupič (SaS): "Matovič definitívne stratil súdnosť. Práve podal návrh zákona - odmenu 500€ za účasť na voľbách. Napr. pri 2mil zúčastnených voličoch je to 1 miliarda eur."

Progresívne Slovensko: "Festival hlúpostí v parlamente pokračuje. A bude pokračovať ešte osem mesiacov, lebo taký “kompromis” vymyslela bývalá koalícia. Najnovšie Igor Matovič navrhol, aby každý volič dostal za hlasovanie vo voľbách 500 eur. Pri minulých voľbách by to bolo zhruba 1,5 miliardy z rozpočtu. Už sa zabudol zmieniť, či by tieto peniaze zobral z kapitoly školstva (zavrieme všetky školy?), alebo zdravotníctva (zavedieme svojpomocné operácie a pošleme aj zvyšok doktoriek a sestier do Nemecka?). Takto vyzerá legislatívna anarchia, pri odvolanej vláde bez dôvery, a s Igorom Matovičom v parlamente. Hanba."


Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan: "Nielen naša ekonomika, ale aj iné ekonomiky v Európe, bojujú s vysokou infláciou. Je to požiar, ktorý spaľuje hodnoty v ekonomike, takže žiadne helikoptérové peniaze nie sú dobrým nápadom. Išlo by o prilievanie oleja do ohňa."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok