10 príbehov so šťastným koncom. Ľudia zo Sýrie a Turecka prežili pod troskami desiatky hodín

ta3/Soňa Búranová
18.2.2023 00:00

Turecko a Sýriu zasiahli 6. februára 2023 dve ničivé zemetrasenia. Tisíce domov sa zrútili. Bilancia obetí je hrozivá, úrady potvrdili už vyše 44-tisíc mŕtvych. Záchranárom sa však napriek chladnému počasiu a obrovskej skaze darí z trosiek vyťahovať preživších. Toto sú niektoré najdojemnejšie medializované príbehy.

10 príbehov so šťastným koncom. Ľudia zo Sýrie a Turecka prežili pod troskami desiatky hodín
TASR/AP

Aký je deň?

228 hodín trvalo, kým záchranári objavili v troskách ženu a jej dve deti. "Aký je deň?" spýtala sa zmätená Ela, keď ju vytiahli spod zničenej budovy, píše CCN. "Matka bola šťastná, že nás vidí. Najprv som ju držal za ruku. Rozprávali sme sa a upokojoval som ju," hovorí záchranár Mehmet Eryilmaz. Ako prvé požiadala o vodu.

Dvaja bratia

Bratov Muhammeda Enesa Yeninara (17) a Abdulbakiho Yeninara (21) vytiahli spod zrútenej budovy v ťažko zasiahnutom tureckom meste Kahramanmaras takmer 200 hodín po zemetrasení. Baki záchranárom povedal, že prežil vďaka pitiu proteínu, druhý hral práve videohry, keď sa budova zrútila. Okrem nich sa záchranárom podarilo z obytného domu vytiahnuť niekoľko ďalších ľudí, uvádza New York Post.

Vydržal 260 hodín

Turecká agentúra Anadolu vo štvrtok neskoro večer informovala, že spod trosiek sa po 260 hodinách podarilo vytiahnuť 12-ročného chlapca. Stalo sa tak v tureckej provincii Hatay, oznámil turecký portál TRT. Podľa dostupných informácií našli Osmana živého medzi troskami budovy v regióne Antakya. Urýchlene ho previezli do nemocnice.

Dvaja muži

Takmer 11 dní po mohutnom zemetrasení a silných otrasoch sa záchranárom podarilo nájsť dvoch mužov, píše ABC News. Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca uviedol, že oboch vytiahli živých z ruín zrútenej budovy v ťažko zasiahnutej provincii Hatay vo štvrtok večer, a to 261 hodín po zemetrasení.

Najskôr sa podarilo zachrániť 33-ročného Mustafu Avciho. Po ošetrení v poľnej nemocnici zavolal príbuznému, ktorého telefónne číslo si pamätal. Minister zdravotníctva zverejnil video, ako hovorí do mobilného telefónu, ktorý drží záchranár. Počuť, ako sa pýta na matku a zvyšok ich rodiny, zatiaľ čo muž na druhej strane neveriacky plače. Avci následne pobozkal ruku záchranára, ktorý držal telefón a poďakoval mu. Mehmet Ali Sakiroglu (26) bol zachránený o niekoľko minút neskôr.

Ďalšie zázračné nájdenia preživších si môžete pozrieť nižšie.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok