10 príbehov so šťastným koncom. Ľudia zo Sýrie a Turecka prežili pod troskami desiatky hodín

ta3/Soňa Búranová
18.2.2023 00:00

Turecko a Sýriu zasiahli 6. februára 2023 dve ničivé zemetrasenia. Tisíce domov sa zrútili. Bilancia obetí je hrozivá, úrady potvrdili už vyše 44-tisíc mŕtvych. Záchranárom sa však napriek chladnému počasiu a obrovskej skaze darí z trosiek vyťahovať preživších. Toto sú niektoré najdojemnejšie medializované príbehy.

10 príbehov so šťastným koncom. Ľudia zo Sýrie a Turecka prežili pod troskami desiatky hodín
TASR/AP

Matka a dieťa

Novorodenca a jeho matku zachránili z trosiek v Turecku približne 90 hodín po zemetrasení. Chlapca menom Yagiz, ktorý mal v tom čase len 10 dní, vytiahli zo zničenej budovy v južnej provincii Hatay. Záchranári ho zabalili do teplej prikrývky a odniesli ho do sanitky. Matku vyniesli na nosidlách. Miestne médiá to označili za zázrak. Na záberoch, ktoré získala tlačová agentúra Reuters, bolo vidieť aj muža, ktorého vyslobodzujú z ruín, no nie je známe, či bol ich príbuzný.

Mačka a jej majiteľ

Katastrofu okrem ľudí prežili aj zvieratá. Jedným z nich bola aj mačka meno Jahoda a jej majiteľ, univerzitný študent Kerem Cetin. Keď ich záchranári našli v tureckom meste Hatay, Kerem ich požiadal, aby jeho mačku zachránili skôr ako jeho. Podal im ju zabalenú v hromade oblečenia. Keď ju jeden zo záchranárov vytiahol, vyzerala veľmi vystrašene, píše Livemint. Ich príbeh sa stal virálnym.

Batoľa s veľkými očami

Virálnym sa stalo aj video batoľaťa, ktoré záchranári vytiahli z trosiek po 128 hodinách. Bolo celé špinavé a záchranárovi salo prst na ruke. Neskôr sa na internete objavilo video, na ktorom sa dieťa spokojne smeje vykúpané a po dobrom obede, informuje Hindustan Times. Aj jeho záchranu označili za zázračnú.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok