10 príbehov so šťastným koncom. Ľudia zo Sýrie a Turecka prežili pod troskami desiatky hodín

ta3/Soňa Búranová
18.2.2023 00:00

Turecko a Sýriu zasiahli 6. februára 2023 dve ničivé zemetrasenia. Tisíce domov sa zrútili. Bilancia obetí je hrozivá, úrady potvrdili už vyše 44-tisíc mŕtvych. Záchranárom sa však napriek chladnému počasiu a obrovskej skaze darí z trosiek vyťahovať preživších. Toto sú niektoré najdojemnejšie medializované príbehy.

10 príbehov so šťastným koncom. Ľudia zo Sýrie a Turecka prežili pod troskami desiatky hodín
TASR/AP

Zázračné dieťa

Dojemný a neuveriteľný príbeh sprevádza bábätko, ktoré dostalo meno Ája, čo znamená zázračné dieťa. Narodilo sa pod troskami domu svojej rodiny v meste, ktoré ovládajú povstalci. Keď ho záchranári našli, s matkou bolo stále spojené pupočnou šnúrou. 

Lekár oznámil, že keď ho priviezli do nemocnice, bolo vo veľmi zlom stave. Malo modré končatiny, polámané rebrá a na celom tele rezné rany. Pri katastrofe zahynuli aj jej otec a štyria súrodenci.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) niekoľko dní po záchrane Áji informovala, že sa ju priamo z nemocnice pokúsili uniesť ozbrojení povstalci. Vtrhli do budovy a zaútočili na jej riaditeľa a personál. 

"Žiaľ, prípad tohto dievčatka zneužívajú všetky strany a vyhliadka na získanie peňazí spôsobuje, že ľudia dychtia po tom, aby si ho vzali, ale nie z ľudských dôvodov," uviedol Rámí Abdal Rahmán, šéf SOHR. Doktor Ahmad Hajj Hassan však poprel, že by sa niekto dieťa pokúsil uniesť, malo ísť o výlučne interný problém s nemocnicou. BBC v stredu 15. februára informovala, že dievčatko sa podarilo presunúť na bezpečné miesto.

O jej adopciu požiadali už tisíce ľudí, keďže Ájin príbeh ich dojal. Zdravotnícke riaditeľstvo je však vraj odhodlané uprednostniť jej blaho a pri adopčnom procese konať opatrne. Dievčatko na liečbu reaguje dobre a jeho stav je stabilizovaný.

Celá rodina

Záchranári v troskách spadnutých budov nenachádzali len jednotlivcov, ale aj celé rodiny. Dôkazom sú dvaja dospelí a štyri deti, ktorých zachránili Biele prilby v sýrskom Idlibe, píše BBC News. Organizácia pôsobí práve v oblastiach, ktoré kontrolujú povstalci. Keď sa záchranárom rodinu podarilo vytiahnuť spod sutín, dav, ktorý záchrannú akciu pozoroval, začal jasať. Viacerí ľudia kričali "Boh je veľký".

Dve sestry

V Antakyi na juhu Turecka hľadal záchranný tím dve sestry, ktoré boli podľa preživších uväznené pod troskami. "Merve! Irem! Merve! Irem," kričal podľa BBC záchranár Mustafa Ozturk. Všetci okolo mali prikázané zostať ticho, aby ich volanie o pomoc dokázali zachytiť citlivé zariadenia. Podarilo sa. Merve (24) a jej sestra Irem (19) boli uväznené pod troskami päťposchodového bytového domu dva dni. Pre ne sa to však zdalo ako týždne.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok