Nonsens a ilúzia, reagujú na Matovičov návrh Meravý, Viskupič a Kamenický. Štát nemôže len tak rozdať 500 eur

14.2.2023 21:08

Rokovanie o migoch nebolo, keďže parlament mimoriadnu schôdzu neotvoril kvôli nedostatku hlasov. A 500 eur pre každého voliča prekonáva všetko, s čím doteraz Igor Matovič prišiel. Kedy sa poslanecké populistické jatky skončia? K tomu sa v Téme dňa vyjadrili Ladislav Kamenický (Smer), Tomáš Meravý (Za ľudí) a Marián Viskupič (SaS).

20230214_tema_dna_14.jpg
TA3

Matovičova atómovka

"Máme vládne bezvládie. Od premiéra dnes nezávisí nič. Nedokáže si kontrolovať ani svojich vlastných poslancov, čo je za hranou čohokoľvek. Je to fakt nonsens. Niektorí poslaneckí kolegovia stratili možno aj tie posledné zbytky zdravého rozumu. Deň čo deň prichádzajú nápady, ktoré majú cenovku aspoň sto miliónov. Korunu tomu dnes nasadil bývalý minister financií. Sľúbil každému, kto sa zúčastní volieb, 500 eur, čo pri 65-percentnej účasti môže znamenať vyše 1,5 miliardy nákladov. Je to za hranou uvažovania o nejakej rozpočtovej zodpovednosti," reagoval Viskupič na Matovičov návrh, ktorého predkladateľom bol iba on sám.

Kamenický si myslí, že už toto hovorí o tom, že voľby mali byť oveľa skôr. "Táto vláda absolútne nezvládla verejné financie. Za Smer môžem povedať, že nemáme v národnej rade žiaden populistický návrh. Ak sa bavíme o deficitoch, posledné tri roky sme doručili deficit okolo 1 percenta. Dnes sa bavíme o deficite 11 percent. Toto bude druhý najväčší deficit v histórii," kritizoval poslanec Smeru s tým, že verejné financie sú v rozklade. Myslí si, že voľby mali byť už v májovom alebo júnovom termíne. 

Podľa neho je najväčším populistom práve minister financií. "Akonáhle dáte takúto dotáciu, veľa ľudí kvôli 500 eurám k voľbám príde. Aj volebná komisia upozornila na to, že takéto uplácanie nie je povolené. V roku 2016 dala stanovisko, že nemá byť zistiteľné, kto ako hlasoval," dodal Kamenický.

Meravý zo Za ľudí povedal, že toto je typický Matovičov predvolebný cirkus. Podľa neho Matovič vie, že je to hlúposť a ide mu iba o publicitu. Pripomenul, čo raz bývalý minister financií povedal. "V slovenskej politike je lepšie si prdnúť ako kýchnuť. Toto treba vnímať ako jeden z jeho ďalších prdov. Tento návrh je zlý aj z hľadiska demokracie, keďže občana degraduje na cvičenú opičku, ktorá si k urne ide pre odmenu ako pre nejaký banán," vyjadril sa. 

"Celé je to len ilúzia. Štát nikomu len tak plošne 500 eur rozdať nemôže. Štát žiadne vlastné peniaze nemá. Má len tie peniaze, ktoré vyberie od ľudí na daniach alebo si môže požičať. No v konečnom dôsledku to bude musieť splácať," dodal Meravý. Podľa neho Matovič priznal vlastné zlyhanie, ak je potrebné ľudí takýmto spôsobom dohnať k urnám.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok