Nonsens a ilúzia, reagujú na Matovičov návrh Meravý, Viskupič a Kamenický. Štát nemôže len tak rozdať 500 eur

ta3/Soňa Búranová, PB
14.2.2023 21:08

Rokovanie o migoch nebolo, keďže parlament mimoriadnu schôdzu neotvoril kvôli nedostatku hlasov. A 500 eur pre každého voliča prekonáva všetko, s čím doteraz Igor Matovič prišiel. Kedy sa poslanecké populistické jatky skončia? K tomu sa v Téme dňa vyjadrili Ladislav Kamenický (Smer), Tomáš Meravý (Za ľudí) a Marián Viskupič (SaS).

20230214_tema_dna_14.jpg
TA3

Migy Ukrajine pomôžu

"Myslím si, že túto záležitosť netreba dramatizovať," komentuje Meravý, keďže schôdza k migom bude, keď bude prítomný aj Jaroslav Naď. Kamenický hovorí, že Smer schôdzu inicioval, keďže darovanie migov Ukrajine ide proti Ústave SR. "Je to zásadná vec v oblasti zahraničnej politiky. Navrhovali sme jednoduchú vec, otvorenie schôdze. Pána Naďa na schôdzi ani nepotrebujeme. Ideme rokovať len o ústavnosti," priblížil. Viskupič si myslí, že ak má byť schôdza k stíhačkám, tak tam minister obrany má byť. 

Kamenický tvrdí, že migy sú modernizované, no Smer nevidí dôvod na to, aby sa poslali na Ukrajinu, keďže nie je členom NATO. "Musíme si uvedomiť, že bojuje s jadrovou veľmocou. Predlžovanie vojny bude len predlžovať utrpenie ľudí na Ukrajine." Nerozumie, prečo premiér Eduard Heger ukrajinskému lídrovi Volodymyrovi Zelenskému sľúbil niečo, na čo nemá kompetenciu. "Ja nechcem, aby sa SR zapojila do tretej svetovej vojny alebo že by vyvolala konflikt, ktorý by pre Slovensko mohol byť fatálny," doplnil. Meravý Smer kritizoval za "bludy". "Je správne, aby sme Ukrajine ďalej pomáhali. Je to aj v našom zahraničnom-politickom záujme," uviedol s tým, že ak by Putin vyhral, tanky by sa objavili aj na Slovensku a boli by sme ďalší na rane.

"Ešte predchádzajúca vláda objednala F-16. Takto treba pozerať aj na uzemnené migy, ktoré nám už žiadnu službu urobiť nevedia. Jednoducho, ak majú možnosť pomôcť ešte niekde inde, treba nájsť spôsob, ako to legitímne a legislatívne urobiť," reagoval Viskupič.

Kamenický hovorí, že ide o "proxy vojnu" medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Podľa neho slovenská vláda neurobila krok, ktorý by obe strane priviedol k rokovaniam. "Nedovolím si povedať, akú hodnotu majú migy. Táto vojna dala zarábať veľkým americkým korporáciám. Nehovorím, aj my sme nakúpili F-16. Bol by som však radšej, keby to boli európske gripeny," doplnil s tým, že že zmluva na migy nesúvisí so vzťahmi s NATO. Viskupič pripomenul, že F-16 tu už dávno mali byť. 

"Peniazmi si obranyschopnosť SR nezabezpečíme," konštatoval Kamenický. Uviedol, že vzdušný priestor nám už vlastne nepatrí, keďže ho chránia spojenci. Za migy by Slovensko malo dostať kompenzáciu, no kritizuje, že cena podľa neho nie je ideálna, keďže nové stroje stoja niekoľkonásobne viac.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok