Juraj Krúpa pre ta3: Nie sme prví, kto by Ukrajine dodal stíhačky. Urobili tak už dva štáty

ta3/Milan Špak
14.2.2023 18:00

Stíhačky MiG-29, ktorých poskytnutie Ukrajine je v posledných dňoch diskutovanou témou, sú strojmi, pre ktoré Slovensko už nemá využitie. V rozhovore pre ta3 to povedal predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa z SaS. Dodal, že strana Smer-SD sa snaží zablokovať každú vojenskú pomoc Ukrajine, pretože "stavila na ruskú kartu".

Juraj Krúpa pre ta3: Nie sme prví, kto by Ukrajine dodal stíhačky. Urobili tak už dva štáty
ta3

Fico sa "prepadol do žumpy"

Z toho, čo hovoríte, vyplýva, že neexistuje nevýhoda v poskytnutí stíhačiek. Prečo teda z opozičných radov počúvame, že Slovensko by to urobiť nemalo?

Nie kompletne celá opozícia niečo také hovorí. Samozrejme, máme tu fašistov a stranu Smer, ktorá stavila čisto na "rusofilné" cítenie na Slovensku a na túto ruskú kartu. Robí všetko, aby blokovala akúkoľvek pomoc, ktorú by Slovenská republika mohla poskytnúť vo vojenskej oblasti Ukrajine. Na čo si treba zakaždým spomenúť, je to, že Fico pred siedmimi rokmi hovoril, že je v poriadku, keď my vyvážame do Sýrie vojenskú techniku, a ak ju nebudeme vyvážať my, tak ju bude vyvážať niekto iný. Spomínam si veľmi dobre, keď v roku 2006 Fico veľkohubo prišiel a hovoril, že ide postaviť zbrojársky priemysel na Slovensku znova na nohy. Ten sa v podstate zrútil.

Na nohy sa stavia až teraz. Keby sa Fico dostal k moci a povedal by - Už ani náboj Ukrajine, žiadna technika - tak by zlikvidoval slovenský obranný priemysel. Spoločnosť KONŠTRUKTA – Defence a ďalšie na ňu napojené firmy vyrábajú a dovážajú húfnice Zuzana na Ukrajinu. ZVS, ktorý vyrába muníciu, by sa zastavil. Máte tu ďalšie firmy, ktoré sa podieľajú na modernizačných projektoch alebo na dovoze techniky a ďalších materiálov na Ukrajinu. Teraz si predstavte, že by toto Fico zastavil. Znova by zlikvidoval zbrojársky priemysel na Slovensku.

Taktiež sa ozývajú hlasy, ktoré hovoria, že poskytnutie stíhačiek by znamenalo zatiahnutie Slovenska a krajín Aliancie do konfliktu, opačný názor vyslovil napríklad generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg...

Spomínate si, čo všetko hovoril Fico ohľadom bilaterálnej dohody s USA? Nič z toho sa nenaplnilo. To isté platí aj pri týchto tvrdeniach. Už v minulosti sme vyvážali vojenskú techniku, či to boli "bévépéčka", Zuzany alebo ďalšie veci. Sme v konflikte s Ruskou federáciou alebo nie sme? Je vyše 70 krajín sveta, ktoré sa aktívne podieľajú vývozom techniky na Ukrajinu. Sú tieto krajiny zatiahnuté do vojenského konfliktu s Ruskou federáciou? No nie sú. Je to v súlade s medzinárodným právom? Je. Dokonca je to v súlade aj s Chartou OSN. Takže Fico spochybňuje dokonca aj Chartu OSN. Jediné, čo kváka, je kremeľská propaganda. Na nič iné sa nezmôže, prepadol sa do žumpy, kam ho nikto nechce nasledovať, a tak sa snaží loviť voličov takýmto strašením a poplašnými správami.

Je pravdou, že pomoc na Ukrajinu smeruje. Kde je podľa vás hranica vojenskej pomoci, ktorú Slovensko a štáty NATO môžu poskytnúť?

Čo sa týka Slovenskej republiky, my sme v tomto smere už dosť limitovaní. Jednou z posledných vecí s vyššou hodnotou, ktoré by sme mohli na Ukrajinu vyviezť, sú práve MiG-y, ktoré sú pre nás už zbytočné. Na začiatku bolo tých hraníc strašne veľa. Hlavne na Západe panovali prehnané obavy z toho, ako môže Rusko reagovať. Teraz vidíme a veľmi dobre vieme zanalyzovať, aké sú možnosti a schopnosti Ruskej federácie. Tým pádom sa tie bariéry postupne uvoľňujú. Samozrejme, neznamená to, že spojenci sa chcú zapájať do konfliktu. 

Momentálne sa ale diskutuje aj o stíhačkách západného typu. Je to však niečo, čo je naozaj pesnička budúcnosti, pretože vidíte, ako dlho trvá, kým my dostaneme stíhačky F-16 a ako dlho trvá výcvik. K tomu musíte vybudovať aj logistické zabezpečenie, teda údržbu, technikov a tak ďalej. Toto všetko je predmetom diskusií o tom, že Ukrajina by v budúcnosti mohla dostať aj ďalšiu sofistikovanejšiu techniku.

Kedysi nechceli vyvážať na Ukrajinu rakety, ktoré by mali dlhší dolet ako 80 kilometrov. Teraz už budú dodané rakety s doletom 150 kilometrov. Postupne sa dopracujeme k tomu, že Ukrajina bude dostávať sofistikovanejšiu techniku západného typu. Technika sovietskeho typu, ktorá bola na východnom krídle Aliancie, sa postupne dostáva na Ukrajinu a je jej stále menej a menej. Aj preto sa pristúpilo k tomu, aby boli poskytnuté tanky a bojové vozidlá pechoty západného typu. Táto technika je sofistikovanejšia a lepšia. Niekto tu kritizuje tanky Leopard. Tieto tanky patria medzi špičku na svete, nikto ich nespochybňuje, len Robert Fico. Pritom sa tomu v živote nevenoval ani tomu nerozumie.

Spomenuli ste diskusie na úrovni spojencov. Tie predchádzali aj rozhodnutiu dodať Ukrajine tanky. Zrejme budú predchádzať aj rozhodnutiu dodať stíhačky, vrátane našich MiG-ov. Máte informácie o tom, že by už takéto rozhovory prebiehali? 

Tie rozhovory prebiehajú, ale môžem vám, ako prvým povedať, že nie sme prvá krajina, ktorá by dodala na Ukrajinu stíhačky.

Viete nám aj povedať, ktorá krajina to bola? 

Boli to už dve krajiny. Ktoré to boli, vám zatiaľ nemôžem povedať.

Celý rozhovor s Jurajom Krúpom si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok