Juraj Krúpa pre ta3: Nie sme prví, kto by Ukrajine dodal stíhačky. Urobili tak už dva štáty

ta3/Milan Špak
14.2.2023 18:00

Stíhačky MiG-29, ktorých poskytnutie Ukrajine je v posledných dňoch diskutovanou témou, sú strojmi, pre ktoré Slovensko už nemá využitie. V rozhovore pre ta3 to povedal predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa z SaS. Dodal, že strana Smer-SD sa snaží zablokovať každú vojenskú pomoc Ukrajine, pretože "stavila na ruskú kartu".

Juraj Krúpa pre ta3: Nie sme prví, kto by Ukrajine dodal stíhačky. Urobili tak už dva štáty
ta3

V rozhovore sa dozviete:

  • prečo Slovensko už nemá využitie pre stíhačky MiG-29,
  • prečo je výhodné ich poslať na Ukrajinu,
  • či by mohlo poskytnutie stíhačiek zatiahnuť Slovensko do konfliktu,
  • ako by Robert Fico podľa Krúpu mohol zničiť zbrojársky priemysel.

Akým strojom sú vôbec stíhačky MiG-29? V akom sú stave a dajú sa porovnávať s modernými stíhacími lietadlami? 

Dá sa povedať, že MiG-29 sú stíhacie lietadlá, ktoré sú už v dnešnej dobe zastaraná generácia. Máme lietadlá, ktoré sú už 4. generácie a vyššie, napríklad generácia lietadiel F-16, ktoré ideme kupovať. Máte aj 5. generáciu, to sú F-35. MiG-29 sú lietadlá, ktoré sú už u nás uzemnené, nie sú v dobrom stave. Mali sme tu ruských technikov, ktorí sa o tie stíhačky starali, bolo ich na Slovensku asi 50. Starali sa o nich asi tak, že tie stroje boli chybové.

Peter Pčolinský nazval MiG-y starými šrotmi. Núka sa tak podľa mnohých legitímna otázka - na čo budú dobré Ukrajincom, keď nie sú dobré nám?

Tak, ako som spomenul, mali sme tu tých 50 Rusov, ktorí sa starali o sovietske stíhačky, a vychádzalo nás to ročne okolo 50 miliónov eur. Tie stroje sú jednoducho zastarané, už dávno nespĺňajú podmienky, ktoré by sme potrebovali na ochranu nášho vzdušného priestoru. Je to, ako keby ste porovnávali Žiguli a Mercedes.

Peniaze alebo technika

Náš vzdušný priestor chránia Česi, Poliaci a najnovšie aj Maďari. Dohoda platí do konca tohto roka, no prvé dodávky lietadiel F-16 by k nám mali doraziť až v druhom štvrťroku 2024. Aký má Slovensko plán na toto medziobdobie?

Myslím si, že žiadny problém to nie je. Ak je dohoda termínovaná, tak sa bude predlžovať. Nie je to nič výnimočné, nie sme jediná aliančná krajina, ktorej nebo strážia spojenci. Sú to napríklad Pobaltie, Slovinsko, Island či Chorvátsko, ktoré je v podobnej situácii ako my. Oni tiež museli uzemniť svoje MiG-y, ale oni mali ešte MiG-21, tie sú už úplne nepoužiteľné. Nič výnimočné to nie je, je to úplne bežná vec. Je to normálny štandard spolupráce medzi spojencami v Aliancii. Ak sa tu hovorí o tom, že nám niekto musí strážiť nebo, tak to je klasická výpomoc, práve o tomto je Aliancia, aby sme si vedeli pomáhať.

Ak by Slovensko MiG-y na Ukrajinu poslalo, malo by dostať kompenzáciu v podobe finančných prostriedkov alebo inej vojenskej techniky. Aké riešenie by ste preferovali vy?

Presne tak, prichádzajú tu do úvahy tieto dve možnosti. Ministerstvo obrany vedie rokovania. Na toto je ťažké odpovedať. Naše ozbrojené sily boli a ešte stále sú v zlom stave. Máme schválených niekoľko modernizačných projektov, no tie sa len rozbiehajú, technika tu ešte nie je. Darí sa nám celkom úspešne vymieňať zastaranú techniku za novšiu, ktorá je rádovo drahšia a lepšia. To, čo sa robí v tejto situácii, je všetko výhodné pre Slovenskú republiku a pre Ozbrojené sily SR.

Ak dôjde k tomu, že sa to vymení za nejakú ďalšiu techniku, je to vítané. Ak to bude kompenzované prostredníctvom takzvaného Európskeho mierového nástroja, ktorý finančne kompenzuje techniku dodávanú na Ukrajinu, aj to by bolo fajn. Treba si uvedomiť jednu zásadnú vec - naše MiG-29 majú inú avioniku (systémy zabezpečujúce let, pozn. red.), iné komunikačné zariadenia. Ak by sme ich chceli predať niekam inam, tak krajina, ktorá by ich kupovala, by si ich musela upravovať. Je niekoľko krajín, ktoré takéto veci vedia robiť, sú medzi nimi aj Ruská federácia a Ukrajina. Pre Ukrajinu je to výhodné, ona sa s tým vie vysporiadať veľmi rýchlo.

Znamená to, že Ukrajinci si tieto lietadlá vedia upraviť a servisovať, ale my, aj vzhľadom na to, že na Ukrajine je vojna, kde je Rusko agresorom, nevieme poskytnúť servis? 

Áno. Okrem servisu im došla aj životnosť. Jednoducho sú uzemnené, tieto lietadlá skončili. Vyžadovali by si ďalšie opravy a ďalšie investície, ktoré sú pre nás nevýhodné. Ochrana neba, ktorú máme zabezpečenú zo strany našich aliančných spojencov, nás nestojí nič. Máme to zadarmo. Rusom by sme museli vyplácať 50 miliónov ročne, čo je, samozrejme, v tejto dobe nemožné vzhľadom na embargo. S týmito strojmi už nikdy nič neurobíme, nemáme ich kam odpredať.

Neviem, ako dlho už Maďarsko lieta na svojich Gripenoch. Tie stroje nikdy nikam nepredali, jednoducho im zhnili na letisku. Nevedia s nimi už nič urobiť a skončili. My máme jedinečnú príležitosť tieto MiG-y zužitkovať, v živote by sme s nimi už nič iné neurobili. Môžeme ich poskytnúť Ukrajine, za čo nám EÚ dá kompenzáciu. Bavíme sa naozaj o štedrej kompenzácii, neporovnateľnej s tým, ak by sme ich chceli predať my po bilaterálnej úrovni za jednotky miliónov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok