S-300, húfnice, bévépéčka aj Božena. Akú vojenskú techniku Slovensko už dodalo Ukrajine?

ta3/Denis Dufala
14.2.2023 00:00

Ochrana neba v podobe dodávky známeho systému protivzdušnej obrany S-300 zo sovietskej éry bola len špička ľadovca. Ukrajine sme od začiatku ruskej invázie pomohli vojenskou technikou, ktorá sa dá vyčísliť v desiatkach miliónov eur.

S-300, húfnice, bévépéčka aj Božena. Akú vojenskú techniku Slovensko už dodalo Ukrajine?
TASR/ Erika Ďurčová-Branislav Račko

Slovensko pomáha Ukrajine nielen humanitárne. Redakcia ta3 analyzovala najzásadnejšie formy pomoci, ktoré Slovensko poskytlo ukrajinskej armáde - darom, predajom, ale aj to, čo za odovzdanú techniku získala SR.

Raketový systém S-300 

V skorých začiatkoch vojny na Ukrajine sme boli svedkami presunu systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý rozohnil parlamentnú opozíciu. Robert Fico vtedy zverejnil na sociálnej sieti video z presunu S-300 cez Slovensko, ktorý mal byť utajený práve z dôvodu bezpečnej dodávky na Ukrajinu. 

Slovensko po odovzdávke S-300 dostalo od spojencov - Holandsko, USA, Nemecko - raketové systémy Patriot, niektoré z nich však budú pre rotáciu stiahnuté. Ako avizoval minister Naď, od Nemcov máme dostať systémy Mantis, a rokuje sa aj o dodávke taliansko-francúzskeho systému SAMP-T. Náš východný sused prejavil záujem aj o slovenské systémy protivzdušnej obrany Kub a Igla, odovzdávka zatiaľ neprebehla.

  • S-300: odoslané: jeden kus, celková hodnota zhruba 100-miliónov eur, náhrada pre Slovensko: Patriot, MANTIS, SAMP-T

Transportéry BVP-1

Slovensko dodalo zhruba pred dvoma mesiacmi Ukrajine aj obrnené transportéry typu BVP-1. Minister Naď avizoval, že za ne armádne zložky získajú 15 tankov Leopard 2A4. “Bévépéčka” majú ukrajinskej armáde významne pomôcť pred ruskou agresiou v pozemných bitkách. Na tejto trojstrannej pomocnej výmene sa dohodol Naď s nemeckou ministerkou obrany Christine Lambrechtovou.

"Boli zo skladov, nepoužívali sme ich. Za vlády Fica sa takéto stroje rozpredávali oligarchom za zlomkové ceny. Vymenili sme ich za 15 tankov Leopard, ktoré nám v priebehu tohto roka prídu komplet po generálnej oprave z Nemecka, čím zásadne zvýšime našu obranyschopnosť," uviedol Naď k "bévépéčkam".

  • BVP-1: odoslané: 30 kusov, celková hodnota okolo 20-miliónov eur, náhrada pre Slovensko: tanky Leopard 2A4

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok