Migy sú podľa našej armády šrot, zhodli sa Valášek a Klus. Kmec chápe opatrnosť spojencov, Rusko by mohlo reagovať

ta3/Soňa Búranová, PB
13.2.2023 21:06

Ukrajinci chcú všetky naše uzemnené migy. Ochota na strane vlády nechýba. Pochybnosti vyvolávajú otázky, či má na to vôbec mandát a nakoľko ohrozí bezpečnosť Slovenska. Dáme Ukrajine všetky naše stíhačky? Viac povedali v Téme dňa nezaradení poslanci Martin Klus, Peter Kmec a Tomáš Valášek a ústavný právnik Vincent Bujňák.

tema_dna_90.jpg
TA3

Ukrajinci vedia migy využiť

Valášek hovorí, že nie je ústavný právnik, takže otázku ich dodania nechá na nich. No s ich poslaním na Ukrajinu súhlasí. "Vedeli by byť obzvlášť užitočné. Nezabúdajme na to, že naše migy sú niečo, s čím Ukrajinci v minulosti robili. Vedia ihneď nasadnúť a fungovať. Naša úloha je unikátna, sovietskej techniky nemá veľa krajín," uviedol. Kmec v mene Smeru-SD uviedol, že akákoľvek pomoc je legitímna. "Ukrajina má právo hľadať pomoc zo strany medzinárodného spoločenstva. Treba postoje koordinovať so spojencami. No sú veľmi opatrní," vysvetlil. 

Klus dodal, že NATO je obranná aliancia, preto je dôležitá koordinácia. Dúfa, že schôdza v parlamente k poslaniu migov na Ukrajinu sa posunie, keďže v utorok sa jej dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď nezúčastní, odchádza totiž na rokovania v Bruseli. "Čím skôr ich pošleme, tým lepšie. Mohli by sme za ne následne dostať finančnú pomoc zo strany EÚ z európskeho mierového fondu," doplnil.

Valášak komentoval, že Ukrajincom sa darí zostrelovať stíhačky a helikoptéry. "Dôležitejšia ako technika je ten chlap vo vnútri." Kmec tvrdí, že sa vedie diskusia, či po dodaní stíhačiek nedôjde k eskalácii situácie, preto sú spojenci s ich dodaním opatrní. "Ešte nie sme tam, aby sa západné spoločenstvo rozhodlo dodávať letectvo," vysvetlil, keďže by mohlo hroziť, že Rusko ako odpoveď použije taktické jadrové zbrane. 

Klus argumentuje, že migy sú pre Slovensko zbytočné, keďže naše nebo chránia Česi a Poliaci. Preto podľa neho nie je dôležité diskutovať o tom, či ich pošleme všetky alebo si zopár necháme. "Naši piloti sa sústredia na F-16, ktoré nám budú dodané. Migy sú z pohľadu našej armády šrot. No Ukrajinci sú trenovaní na tento typ lietadiel. Môžu si s nimi poradiť aj ako s náhradnými dielmi," konštatoval. 

Valášek súhlasí s tým, že naše stíhačky sú šrot, no nevie, či by použil presne toto pomenovanie. Podľa neho ide o ekvivalent auta, ktoré je už odhlásené z poistky a je zaparkované v garáži na tehlách namiesto pneumatík. "Podľa všetkých dostupných informácií už viaceré krajiny, Poľsko a Severné Macedónsko, týmto spôsobom svoje migy alebo staré suchoje už Ukrajine poskytli a nezrútil sa svet, nezačala sa jadrová eskalácia, nič veľké sa nestalo," dodal. 

Kmec tvrdí, že ideme cestou opätovného zavedenia určitej formy studenej vojny, čo nie je naša vina. "Vo vojnových časoch cena vojenskej techniky stúpa. U nás je to všetko šrot a predáva sa to všetko pod cenu," kritizoval.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok