Ľuďom sme dali na výber, hovorí o obedoch zadarmo Krajniak. Pre Smer sú vlajkovou loďou

ta3/Soňa Búranová, RI
12.2.2023 12:11

Zaviedol ich Smer, zrušila vláda Igora Matoviča na návrh Sme rodina, aby ich tá istá vláda, i keď už v demisii a s iným premiérom, vrátila späť do hry, a to opäť na návrh Sme rodina, ktorá ich predtým navrhla zrušiť. Ide o obedy zadarmo. V relácii V politike o tejto téme diskutovali Ladislav Kamenický (Smer) a Milan Krajniak (Sme rodina).

Chaos pokračuje

Opozícia vyčíta Sme rodina, že keď bola ako strana v roku 2019 a obedy zadarmo zavádzal Smer, podporovala ich, no keď vstúpila do vlády, navrhla ich zrušenie. Erik Tomáš dávnejšie okomentoval, že hnutie Borisa Kollára "nemá hanbu prísť s predložením obedov zadarmo", jeho návrh vraj ukradlo. 

Krajniak to za populizmus nepovažuje a tieto argumenty vyvracia. "Nikdy sme nezrušili obedy zadarmo," vyhlásil a argumentuje, že vláda dala ľuďom na výber, či si chcú uplatniť zvýšený daňový bonus na dieťa alebo obedy zadarmo. Deväťdesiat percent ľudí sa podľa neho rozhodlo pre prvú možnosť. "Okrem daňového bonusu dostanú teraz rodičia možnosť hlasovať aj za príspevok na stravu," dodal.

Kamenický mu vyčíta, že najskôr dali príspevok na obedy len pre deti v hmotnej núdzi, pričom tento návrh prezidentka vrátila. "Obedy zadarmo sú vlajková loď strany Smer. Naša sociálna politika je správna," komentuje a pripomína, že keď tento návrh podala strana Smer, všetci ho kritizovali, že je nákladný.

Prečo pred voľbami?

"Skôr sme to nemohli urobiť, pretože až na konci minulého roka nový minister školstva, chvalabohu, zvýšil pásma pre jednotlivé školy," vysvetlil Krajniak. Myslí si, že v parlamente dôjde k cirkusu. Oceňuje, že zákon v hmotnej núdzi prešiel takmer 130 poslancami. "My sme hlavne nechceli, aby sa to zrušilo. Mohli sme tu mať tie obedy zadarmo už skôr," argumentuje Kamenický.

"Myslím si, že čo sa týka podpory rodín s deťmi za posledný rok, došlo k najmasívnejšej podpore, aká tu bola. Rodičák sa zvýšil na 412 eur, od budúceho roku sa bude zvyšovať na 465 eur," oznámil dočasne poverený minister práce. Kamenický reagoval, že Krajniak si svoje tabuľky prispôsobuje. "Jednou rukou dávate, druhou ľuďom beriete," dodal s tým, že on ako minister financií by potrebné peniaze našiel.

Krajniak vysvetľuje, že všetky peniaze, ktoré sú v rozpočte navyše, idú na pomoc s energiami. Obhajuje, že príspevok pre dôchodcov sa od minulého roka až do roku 2023 zvýšil najmasívnejšie. Kamenický oponoval, že si pamätá chaos, aký nastal pri diskutovaní o pomoci s energiami, a hovorí, že niektorí podnikatelia doteraz netušia, koľko budú platiť.

Heger hovorí, že štát pomáha dostatočne, s obedmi zadarmo nesúhlasí. Podľa neho nejde o adresné riešenie. "Má to ešte iný aspekt ako len finančný. A to je ten, že najmä tie deti z chudobnejších rodín sa prostredníctvom stravovania v jedálňach socializujú s ostatnými deťmi. Vytvárajú sa medzi nimi vzťahy. Jediný argument proti tomuto opatreniu by bol, aby bol súbeh aj daňového bonusu, aj príspevku na obedy, ak by na to neboli peniaze v rozpočte," konštatoval Krajniak. "Už len v mojej kapitole máme rezervu 900 miliónov eur na pomoc ľuďom s infláciou a energiami," prezradil. Heger o tom vraj vie, no nevie, prečo sa vyjadril tak, ako sa vyjadril. "Nechce sa mi komentovať pána premiéra."

Dodal, že najviac problémov bude práve s pomocou s cenami energií. Myslí si, že zastropovanie cien, ktoré sa podarilo, je dobré a nápomocné pre občanov Slovenska. "Nie je mojím cieľom sa hádať, ale aby sme do septembra čo najviac pomohli ľuďom, a aby sme im čo najviac uľahčili situáciu, v ktorej sa mnoho z nich nachádza," doplnil. 

Kamenický oponuje, že Krajniak ho na číslach nenachytá. "Samozrejme, je na ministrovi financií a na vláde, kde nájdu peniaze. Poviem otvorene, banky majú v tomto roku prvýkrát historicky zisk nad jednu miliardu. Táto vláda vždy kopala za banky, som sám zvedavý, s čím prídete," zakončil. Krajniak hovorí, že nie je zástancom bánk, práve naopak, myslí si, že by sa mali podieľať na pomoci, keďže majú historicky najvyššie zisky. Obaja sa zhodli, že "banky nemajú čo plakať".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok