Hormonálna liečba, umelé oplodnenie alebo adopcia. Ako sa môže neplodný pár stať rodičmi?

ta3/Alžbeta Múcsková
10.2.2023 00:00

Neplodnosť trápi 15 až 20 percent párov na Slovensku. Ak túžia po založení rodiny a deťoch, majú viaceré možnosti. Buď sa rozhodnú ísť lekárskou cestou a vyskúšajú viaceré formy hormonálnej liečby a umelého oplodnenia, alebo si dieťa adoptujú. V iných krajinách by mohli zvažovať i surogačné materstvo, to je však na Slovensku naďalej bez právnej úpravy a teda nemožné.

Hormonálna liečba, umelé oplodnenie alebo adopcia. Ako sa môže neplodný pár stať rodičmi?
Profimedia

Neplodnosť môže mať viacero dôvodov. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) ju definuje ako ochorenie mužského či ženského rozmnožovacieho systému, ktorý sa prejaví neschopnosťou otehotnieť ani po roku pravidelného pohlavného styku. Na svete ňou trpí približne 186 miliónov ľudí. Podľa štatistík, o ktorých hovorí Union zdravotná poisťovňa, majú problém s počatím 15 až 20 percent párov na Slovensku. Z nich je v 30 percentách problém u žien, v 30 percentách problém u mužov, v 25 percentách problémy u oboch partnerov a pri 15 percentách nie je príčina objasnená.

Môže postihovať mužov i ženy, avšak ich príčiny a prejavy sú rôzne. Pri ženách to môžu byť zablokované vaječníky, ochorenie močových ciest, poškodené vaječníky alebo nevyváženie rozmnožovacích hormónov. Pri mužoch to zase zvyčajne sú problémy s ejakuláciou, hormonálne ochorenie, nedostatočná produkcia spermií alebo ich zlá funkcia či kvalita.

Neplodnosť riešia ľudia, ktorí túžia po dieťati, rôznymi spôsobmi. Prvým z nich, ktorý uvádza portál Western Fertility, sú lieky, ktorých účelom je zvýšiť šance na otehotnenie. Pri liečbe žena užíva látky, ktoré stimulujú jej ovuláciu alebo správne vytváranie zrelých vajíčok. Vedľajším účinkom týchto liekov je možnosť počatia dvoch či viacerých plodov, teda dvojčiat, trojčiat a podobne.

Novorodenci TASR - Henrich Mišovič

Lieky však môže lekár predpísať i mužom, a to pri ich hormonálnej nevyváženosti, problémoch s erekciou a ejakuláciou a taktiež liečbe infekcií, ktoré bránia plodnosti, antibiotikami. Popri riešení neplodnosti liekmi môže lekár páru odporučiť aj zmenu stravy a životného štýlu. Ak však ani toto nepomôže, pristupujú k iným riešeniam.

Čo je to IVF, ICSI, KET a IUI?

Ďalším z riešení neplodnosti sú rôzne formy asistovaného oplodnenia. Jednou z nich je umelé oplodnenie (IVF), pri čom k spojeniu spermie a vajíčka nedochádza v tele matky, ale v laboratóriu. IVF je v mnohých prípadoch podobné ďalšej forme umelého oplodnenia ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection). Pri oboch formách môže ísť buď o pohlavné bunky partnerov, alebo cudzích darcov.

Rozdiel je však v tom, že pri IVF (In-Vitro Fertilization) sa spermia dostane v laboratóriu do vajíčka bez vonkajšej pomoci, no pri ICSI ju vpichnú ihlou. Oplodnené vajíčko následne pri oboch formách vložia späť do tela matky. Obdobnou formou je aj KET, pri ktorej sa rovnako ako pri IVF a ICSI vkladá umelo oplodnené vajíčko do tela matky, avšak toto embryo je dovtedy zmrazené.

V niektorých prípadoch sa žena snaží otehotnieť s tým, že akt oplodnenia prebehne v jej tele, avšak bez pohlavného styku. Táto forma umelého oplodnenia nesie skratku IUI (Intrauterine Insemination). Lekár pomocou cievky vloží do ženinej maternice počas jej ovulácie spermiu. Následne žene zvyknú odporučiť ešte pár minút oddychu na lôžku s tým, že pri ležaní má panvu podloženú vankúšom či iným predmetom pre zvýšenie šance otehotnieť. Pri všetkých týchto formách lekári pracujú buď s genetickým materiálom priamo od rodičov, alebo od cudzích darcov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok