Hormonálna liečba, umelé oplodnenie alebo adopcia. Ako sa môže neplodný pár stať rodičmi?

ta3/Alžbeta Múcsková
10.2.2023 00:00

Neplodnosť trápi 15 až 20 percent párov na Slovensku. Ak túžia po založení rodiny a deťoch, majú viaceré možnosti. Buď sa rozhodnú ísť lekárskou cestou a vyskúšajú viaceré formy hormonálnej liečby a umelého oplodnenia, alebo si dieťa adoptujú. V iných krajinách by mohli zvažovať i surogačné materstvo, to je však na Slovensku naďalej bez právnej úpravy a teda nemožné.

Hormonálna liečba, umelé oplodnenie alebo adopcia. Ako sa môže neplodný pár stať rodičmi?
Profimedia

Darovanie pohlavných buniek

Darovanie spermií či vajíčok môže ľudí lákať z morálnej a súdržnej stránky, no aj pre finančnú odmenu. Za spermie dostane na Slovensku podľa portálu iscare.sk kompenzáciu za nepohodlie, cestovanie a vynaložený čas až do výšky 800 eur a za vajíčka do výšky 1000 eur. Okrem toho darcovia a darkyne získajú bezplatné vyšetrenie zdravotného stavu a plodnosti. V neposlednom rade tým môžu pomôcť párom, ktoré túžia po dieťati no nedarí sa im otehotnieť.

Pri darovaní spermií musí muž pred príchodom na kliniku podľa portálu dodržať dvoj- až trojdňovú pohlavnú abstinenciu. Prvý deň prejde základnými vyšetreniami, na základe ktorých lekár rozhodne, či je vhodným adeptom. Pokiaľ áno, nasleduje osobná konzultácia, pri ktorej si darca a lekár prejdú všetky podstatné body, podpíšu zmluvu a dohodnú sa na vyšetrení pohlavne prenosných ochorení a na prítomnosť omamných látok.

Následne prebieha ďalšia konzultácia výsledkov a samotný odber, ktorý muž uskutoční v súkromnej miestnosti, kde pomocou masturbácie vylúči ejakulát so spermiami do nádoby. Spolu môže darca vykonať až desať odberov. Pre darovanie spermií musí však muž spĺňať viacero podmienok:

  • vek 18 – 39 rokov,
  • dobrý zdravotný stav,
  • vysoká kvalita spermií,
  • žiadne geneticky podmienené ochorenia,
  • negatívne testy na sexuálne prenosné choroby,
  • nesmie pravidelne užívať alkohol a drogy.

Ultrazvuk TASR – František Iván

Pri darovaní vajíčok ženy najprv podľa webu darkynevajicok.sk absolvujú konzultáciu a prvé vyšetrenia. Na základe ich výsledkov ich následne lekár pošle na gynekologickú prehliadku, kde prebehne aj vyšetrenie genetických ochorení. Keď z nich lekári získajú výsledky, nasleduje ďalšia konzultácia a naplánuje sa ďalšia kontrola. Na nej lekár vykoná ultrazvuk a vypracuje stimulačný protokol. Žena dostane od sestričky stimulačné lieky, ktoré si následných osem až desať dní aplikuje. Počas tohto obdobia absolvuje ďalšie dve návštevy kliniky, na ktorých lekár kontroluje vývoj stimulácie.

Darovanie vajíčok absolvuje až po dobratí liekov. Odber prebieha pod celkovou anestéziou, po ktorej pacientka ešte dve až tri hodiny odpočíva na lôžku. Následne môže ísť domov. Po darovaní vajíčok môže žena pociťovať jemné bolesti a kŕče alebo si všimnúť slabé špinenie. Mala by však byť schopná vrátiť sa do jej každodenného života hneď na ďalší deň. Pre darovanie vajíčok však musí spĺňať viacero podmienok:

  • vek 18 – 32 rokov,
  • BMI (Body Mass Index) maximálne 30,
  • dobrý zdravotný stav bez závažných ochorení, vrátane psychických,
  • v rodine sa nemôžu vyskytovať geneticky podmienené ochorenia,
  • nesmie pravidelne užívať alkohol alebo drogy,
  • nedojčí, nie je tehotná a ani po nedávnom prerušení tehotenstva.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok