Mužská a ženská obriezka, či manželov steh. Aké benefity a riziká nesú tieto praktiky?

ta3/Alžbeta Múcsková
28.1.2023 00:00

Zatiaľ čo mužská obriezka je legitímnou lekárskou operáciou, ktorá sa využíva na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí, ženská obriezka je považovaná za mrzačenie ženských genitálií. Neprospieva zdraviu ženy, no skôr naopak, je príčinou ďalších problémov a môže viesť až k jej smrti. S nemorálnymi operáciami ženských pohlavných orgánov sa však možno stretnúť aj dnes, dokonca aj na Západe.

Mužská a ženská obriezka, či manželov steh. Aké benefity a riziká nesú tieto praktiky?
Profimedia

Mužská obriezka je lekárska procedúra, pri ktorej sa chirurgicky odstráni z penisu predkožka, teda sťahovateľný záhyb kože, ktorý pokrýva koniec údu. Je viacero dôvodov, prečo muži tento zákrok podstupujú. Buď z dôvodu zdravotných ťažkostí, náboženských presvedčení alebo rodinných dôvodov.

Tradícia mužskej obriezky je najmä v židovských a islamských krajinách a v Afrike, kde sa predkožka odstráni z penisu malých chlapcov. Populárnou sa však stala aj na Západe, a to najmä v Spojených štátoch, kde sa pre ňu muži rozhodujú z tradície a presvedčenia jej hygienických a kozmetických benefitov.

Obriezka je chirurgický zákrok, ktorý lekári volia pri liečbe rôznych zdravotných problémov. "Obriezkou sa riešia špecifické zdravotné ťažkosti súvisiace s fimózou. Fimóza je zúženie predkožky, ktoré bráni jej voľné pretiahnutie cez špičku penisu," vysvetlil pre ta3 urológ Ján Breza. Medzi ďalšie zdravotné komplikácie, pri ktorých sa vykonáva obriezka, patrí podľa anglickej Národnej zdravotníckej služby (National Health Service – NHS, pozn. red.) balanitída, parafimóza a rakovina penisu.

Balanitída je ochorenie, pri ktorom sú predkožka a špička penisu zapálené a vyskytla sa v nich infekcia. Parafimóza je stav fimózy, pri ktorej predkožka bráni voľnému prietoku krvi v penise. Jej dôsledkom je následne opuch špičky údu. 

Rakovina penisu je jednou z najzriedkavejších foriem rakoviny. Na konci penisu alebo pod predkožkou sa vytvorí malý nádor v podobe hrčky, ktorý môže byť sprevádzaný krvácaním, výtokom a kožnými zmenami údu. Podľa viacerých výskumov z Afriky majú muži s obriezkou menšie riziko získania HIV, avšak jej vplyv na ostatné sexuálne prenosné choroby doteraz nebol potvrdený.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 6 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok