ANKETA: Sú Slováci za zatvorenie obchodov v nedeľu?

ta3/Milan Špak
9.2.2023 00:00

Po niekoľkých mesiacoch je na pretrase opäť téma zatvorenia obchodov v nedeľu. V parlamente je momentálne návrh z dielne poslancov OĽANO, ktorý by uzákonil zákaz nedeľného predaja. V uliciach Bratislavy sme sa pýtali, či by mali mať obchodníci v tejto otázke voľnú ruku, alebo by malo byť v nedele zatvorené zo zákona. Taktiež sme oslovili zamestnancov, ktorých by sa zatvorenie týkalo, a prišli by o príplatky.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Názor zamestnancov

Lucia, 36 rokov, zamestnankyňa v predajni s oblečením

Z môjho pohľadu, ani z pohľadu mojich kolegýň, by to nebolo dobré. Už len preto, lebo v nedeľu máme príplatky. Zamestnanci by boli o to ukrátení. V dnešnej ťažkej dobe aj ten príplatok veľa ľuďom pomôže. Chápem, že niekto je za zatvorené obchody, lebo je preňho super, že môže byť doma s rodinou. Ale stretávame sa so zákazníkmi a vidíme, že veľa z nich obchody v nedeľu vyhľadáva, pretože cez týždeň nemajú čas.

Majka, 27 rokov, zamestnankyňa v potravinách

Zatvorené obchody by boli podľa mňa dobrým nápadom, aby ľudia aj zamestnanci mali aspoň jeden deň oddych. Nikoho by nezabilo, ak by bolo jeden deň zavreté. Síce majú ľudia príplatky, ale aj keby robil niekto každú nedeľu, sú to štyri dni, takže tá výplata by sa nevyšplhala až tak vysoko, aby to za to stálo.

Alica, 21 rokov, brigádnička v predajni s obuvou

Je to individuálne, ale mne osobne neprekáža, že sú obchody v nedeľu otvorené. Vtedy mám aj viac času ísť na brigádu, takže asi by som zatvorenie obchodov v nedele veľmi neprijala. Zasiahlo by ma to aj z toho pohľadu, že cez víkend je mzda vyššia, odrazilo by sa to aj na tom. Myslím si, že aj ľudia sú cez pracovný týždeň vyťaženejší a nemajú toľko času ísť do obchodu. Takže možno aj z ekonomického hľadiska by to bolo horšie – ľudia chodia nakupovať viac cez víkend. Aj firma tak z toho prosperuje viac.

Michal, 31 rokov, zamestnanec v predajni s oblečením v nákupnom centre

Ak by sme zavreli v nedeľu, prišli by sme o peniaze a o príplatky, ktoré máme. Ale prišli by sme aj o zákazníkov a tržby. Máme skúsenosti, že cez víkendy chodí viac zákazníkov. Dnes je to už tak, že rodiny s deťmi sa chodia odreagovať práve do obchodných centier. Niektorí by si možno trochu oddýchli, keby bolo zatvorené, niekedy to rodinám pomôže. Ale prišli by aj o peniaze, lebo veľmi veľa ľudí pracuje práve aj v nedele.

Oľga, 45 rokov, zamestnankyňa v predajni s kozmetikou v nákupnom centre

Z pohľadu voľného času by to bol dobrý krok, ale z pohľadu peňazí nie. V nedeľu tam je 100-percentný príplatok, čo je v dnešnej dobe pre každého veľmi zaujímavé, určite aj pre ženy. Ja aj kolegovia preferujeme víkendové služby práve pre tieto príplatky. Z ohľadom na financie by zatvorenie v nedeľu prinieslo skôr nevýhody.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok