Zatvoria sa v nedeľu obchody? SaS kritizuje návrh, s ktorým prišlo OĽANO

ta3
4.2.2023 15:14

Zatvorené obchody v nedeľu si pamätáme naposledy z prvej vlny covidu-19. Po polroku však táto téma opäť ožíva v parlamentných laviciach. S návrhom prichádza hnutie OĽANO, nesúhlasí s ním SaS. V relácii Štúdio TA3 o tom diskutovali poslanec NR SR Marek Šefčík (OĽANO) a predseda Výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

Návrh zákona o zatvorení obchodov v nedeľu sa do parlamentu predkladá každý polrok. Šefčík upresnil, že tu boli návrhy opozičných poslancov, no strana OĽANO teraz predkladá návrh s cieľom podporiť rodiny. 

Šefčík tiež poznamenal, že sa z legislatívneho hľadiska snažia zosúľadiť zákon o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch so Zákonníkom práce, kde je nedeľa uvedená ako deň pracovného pokoja. "Podpora rodiny je priamo v Ústave SR," dodal poslanec OĽANO.

Viskupič v reakcii nespochybnil právo a možnosť človeka byť v nedeľu s rodinou. Nesúhlasí však s vnucovaním zákazu. "Štát zbytočnou reguláciou vstupuje do života ľudí, zamestnancov a podnikateľov, ktorým zakazuje podnikať v nedeľu," povedal Viskupič. 

Poslanec za stranu SaS tvrdí, že výsledkom zatvorených obchodov v nedeľu by mohlo byť, že zamestnanci, ktorí ostanú pracovať, by mohli mať nižšiu výplatu, čo im v konečnom dôsledku uškodí.

Viskupič pripomenul, že v momentálnej ťažkej situácii nemáme v parlamente vytvárať zákony, ktoré spôsobia rast nezamestnanosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok