ANKETA: Sú Slováci za zatvorenie obchodov v nedeľu?

ta3/Milan Špak
9.2.2023 00:00

Po niekoľkých mesiacoch je na pretrase opäť téma zatvorenia obchodov v nedeľu. V parlamente je momentálne návrh z dielne poslancov OĽANO, ktorý by uzákonil zákaz nedeľného predaja. V uliciach Bratislavy sme sa pýtali, či by mali mať obchodníci v tejto otázke voľnú ruku, alebo by malo byť v nedele zatvorené zo zákona. Taktiež sme oslovili zamestnancov, ktorých by sa zatvorenie týkalo, a prišli by o príplatky.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Valéria, 69 rokov

Zatvorené obchody v nedeľu považujem za dobrý nápad. Každý nech si urobí nákup v sobotu, my tiež nechodíme v nedeľu. Snažíme sa v sobotu urobiť nákup a v nedeľu chodíme na túry a oddychujeme. Predavačky nech si oddýchnu takisto.

Michaela, 34 rokov

Podľa mňa to určite nie je dobré. Napríklad v mojej situácii manžel pracuje poobede. Keď chceme ísť spolu niečo nakúpiť a musíme tam byť obaja, tak to môžeme urobiť len cez víkend, keď máme voľno a možnosť ísť niečo spolu pozrieť. Nevýhodné by to bolo aj pre študentov, ktorí majú zvyčajne voľno cez víkend, a môžu si na brigáde privyrobiť.

Jana, 40 rokov

Podľa mňa by nemali byť zatvorené. Už je 21. storočie a doba sa zmenila. Už aj pracovný čas vyzerá úplne inak. Kedysi sa pracovalo od pondelka do piatka, cez víkend sa oddychovalo, ale teraz sa to posunulo. Myslím si, že je na obchodníkoch a na ľuďoch, nech si určujú pracovný, voľný a nákupný čas. Neprinieslo by to nejaké výhody. Ja chodím nakupovať aj v nedeľu, keď niečo potrebujem. Mne sa nepáči, že by malo byť zavreté.

Patrik, 27 rokov

Podľa mňa by to nebol dobrý nápad zrušiť obchody v nedeľu. Je to jasný populizmus a v podstate to nikomu nepomáha. Dôchodcom to môže byť jedno, ale ľudia za to dostávajú príplatky. Pracujúci ľudia budú mať zase menej času na nákup a veci sa tým zmenia len k horšiemu. V nedele nenakupujem zákonite, ale väčšinou mám čas iba cez víkend. Neprinieslo by to nijaké výhody, keď niekto chce ísť napríklad do prírody, tak si čas nájde, toto naozaj nie je výhovorka.

Gita, 65 rokov

Už v minulosti sa niečo takéto riešilo. Som za to, aby bolo zatvorené, nemám s tým vôbec problém. Zdá sa mi, že rodiny sa už schádzajú iba v obchodoch. Keď si človek chce niečo vybaviť a nakúpiť, spraví to aj cez týždeň počas otváracieho času. Nechodím nakupovať v nedeľu, je to pre mňa voľný deň bez obchodov, skôr sa idem prejsť s kamarátkami a podobne.

Čo sa týka ekonomického hľadiska, neviem popísať konkrétne výhody a nevýhody. Ale myslím si, že ľuďom by to nemalo prekážať. Keď idete v sobotu alebo v nedeľu do obchodov, tak je to skutočne natrieskané rodinami. Dnes je to pre nich program, a to podľa mňa nie je v pohode. Dá sa to všetko zvládnuť počas pracovného týždňa.

Martin, 32 rokov

Určite to nie je dobré. Myslím si, že predavačky nerobia sedem dní v týždni, čiže ak chcú niekedy relaxovať, majú podľa mňa dosť príležitostí aj inokedy. Som presvedčený o tom, že ony samy mnohé chcú robiť v nedeľu. Nevidím v tom nijaké výhody. Vidím nevýhody pre tých ľudí, ktorí počas týždňa pracujú, a vidím ich aj pre samotné predavačky. Všetci vieme, že majú za nedele príplatky, takže si myslím, že aj pre nich je výhodné pracovať v nedeľu.

Keď robíme nákup s priateľkou, tak je to na celý týždeň a robíme ho v nedeľu. Ak by bolo zatvorené, tak by som sa, samozrejme, dokázal nejako zariadiť a chodiť buď v sobotu, alebo v pondelok. Ale nemyslím si, že by nám mali prikazovať, kedy máme chodiť do obchodu a ani obchodníkom, kedy majú byť otvorení a kedy majú byť zatvorení. Nechal by som to neregulované, tak ako doteraz.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok