Rusko je ríšou zla, pomoc Ukrajine je investíciou do našej ochrany, tvrdí bezpečnostný expert

ta3
8.2.2023 16:19

O pár dní uplynie rok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Najskôr sa hovorilo o tom, že Rusi plánujú novú silnú ofenzívu na 24. februára, teda presne rok od začiatku agresie. Už sa však špekuluje aj o skoršom dátume. Bližšie aktuálnu situáciu priblížil bezpečnostný expert Radovan Bránik v Štúdiu ta3.

20230207_studio_ta3_branik_ukrajina_1700_4.jpg
TA3

Myslíte si, že by mohla ofenzíva prísť už aj zajtra?

Teoreticky by, samozrejme, mohla prísť už aj zajtra. Nemyslím si však, že ruské vojská sú pripravené na to, aby hneď začali ofenzívu v plnom formáte. A akákoľvek iná by bola vopred odsúdená na neúspech. Možno by dosiahli nejaké čiastočné úspechy, no určite by to nestálo za vynaloženú námahu. Rusko operuje okrem fyzickej vojny aj na úrovni virtuálneho priestoru a médií, a to formou symbolov. Preto môžeme očakávať, že ak sa o niečo pokúsia, budú sa sústrediť na dátum výročia vypuknutia konfliktu. Pre Rusko sú v tejto vojne symboly veľmi dôležitým nástrojom na manipuláciu v propagande. 

V posledných dňoch sa hovorí najmä o dodávkach zbraní zo strany Západu. Myslíte si, že by táto pomoc mala byť ešte intenzívnejšia?

Domnievam sa, že množstvo dodaných zbraní má veľký vplyv na vývoj vojny. Čo môže byť kľúčové pri vývoji vojny v prospech Ukrajiny je, do akej miery bude schopná ohrozovať ciele nepriateľských síl. To znamená, či obdrží v dostatočnej rýchlosti a v množstve už prisľúbené a dohodnuté zbrane. Toto by mohlo byť veľmi významné, keďže by Rusko muselo následne veľkú časť svojich strategických síl, bombardérov, veliteľských stanovíšť a ďalších dôležitých vecí posunúť o desiatky kilometrov za frontovú líniu. To by im sťažilo a spomalilo prístup a zvýšilo riziko pri ich logistike. Dôležité je, či budú prisľúbené zbrane kvalitnejšie, účinnejšie a budú mať komparačnú výhodu v porovnaní s ruskými zbraňami. 

Názory na dodávky zbraní sa medzi spojencami líšia. Nemecko bolo dlho proti dodaniu tankov Leopard 2. Rozdeľuje to NATO?

Slovné spojenie "rozdelenie NATO" je príliš silné. Dá sa povedať, že každá členská krajina NATO má v niektorých parciálnych otázkach odlišné názory na to, akou formou pomáhať. Zachytil som veľmi ostrú kritiku Nemecka a jeho neochoty s dodávkou zbraní. Treba si ale uvedomiť, že Nemecko má dodnes historickú traumu, ktorá spočíva v tom, že predstava nemeckých zbraní na území bývalého Sovietskeho zväzu je spojená s reminiscenciami, ktoré sa týkajú druhej svetovej vojny. Netreba teda zabudnúť na to, že Nemecko bolo a stále je veľmi významným donorom. Poskytuje humanitárnu aj ekonomickú pomoc. A dnes už aj zbrane. 

Tanky Leopard 2 nepatria k najmodernejším, ale ich obrovskou výhodou je práve to, že sú odskúšané v reálnych bojových operáciách, dokonca aj na teritóriu Európy a v ťažkých podmienkach Blízkeho východu. Sú na to rôzne názory, nemyslím si však, že zbrane budú tým, čo ohrozí NATO. Skôr by sa na tom podpísalo zneužívanie situácie zo strany Turecka, ktoré podmieňuje vstup nových členských štátov do NATO egoistickými podmienkami. 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navštívila minulý týždeň so svojím tímom Ukrajinu. Oznámila, že pripravujú desiaty balík protiruských sankcií. Sú tieto kroky zo strany Európskej únie dostatočné?

Sme v situácii, kedy Ukrajina čelí bezprecedentnej vojne. Nič podobné sa neodohralo na teritóriu Európy od konca druhej svetovej vojny. Nepredpokladám a nedúfam, že by sa vôbec niečo podobné mohlo v dohľadných dekádach zopakovať. Ide o tak obrovské nasadenie sily a tak agresívny útok zo strany Ruska, že akúkoľvek pomoc zo strany Európskej únie je možné považovať za nedostatočnú. Je priestor na kritiku a zlepšovanie. 

Bol by som za to, aby ľudia vnímali, čo v tom naozaj je, a teda, že ak dnes investujeme veľa peňazí do pomoci Ukrajine, tak tým investujeme do vlastnej bezpečnosti. Ak Ukrajina prehrá a Rusko sa dostane k našim a poľským hraniciam, naše náklady môžu narásť do enormných rozmerov, ktoré nebudú politicky priechodné. Samotné čísla pomoci Ukrajine vyzerajú závratne. Tie náklady, ktoré by nás však čakali v spomínanom prípade, by boli mnohonásobne vyššie a zvýšilo by sa riziko obyvateľov Slovenska a členských štátov Európskej únie a NATO.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok