Vieme, že Rusko prehrá, vyhlásil Zelenskyj v Británii. V parlamente ďakoval a žiadal o stíhačky

ta3 tasr
8.2.2023 15:09

Vieme, že Rusko prehrá a naše víťazstvo zmení svet, vyhlásil Zelenskyj. Bude to zmena, ktorú svet už dlho potreboval. Tieto slová zazneli v prejave ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý vystúpil pred britským parlamentom. Od poslancov si vyslúžil potlesk.

Vyhlásil tiež, že zlo prehralo v rôznych konfliktoch v histórii ľudstva a sloboda zvíťazí aj tentoraz. Zároveň Britániu požiadal o dodanie stíhačiek, ktoré budú pre Ukrajinu "krídlami slobody". Predsedovi Dolnej snemovne Lindsaymu Hoyleovi pri tejto príležitosti odovzdal helmu vojenského pilota s nápisom: "Máme slobodu, dajte nám krídla, aby sme ju chránili." 

Britániu ocenil za podporu Ukrajiny od prvého dňa vojny, ktorá trvá už bezmála rok. "Vieme, že Rusko prehrá, a vieme, že toto víťazstvo zmení svet," vyhlásil Zelenskyj, ktorého predtým privítali členovia oboch komôr britského parlamentu potleskom.

Ukrajinský prezident na začiatku prejavu povedal, že do sídla britského parlamentu prišiel v mene ukrajinských bojovníkov, ktorí "sú v súčasnosti v zákopoch pod nepriateľskou delostreleckou paľbou", v mene pilotov a personálu protivzdušnej obrany, chrániaceho Ukrajinu pred nepriateľskými lietadlami a raketami, citovala jeho slová spravodajská stanica Sky News. 

Britským poslancom sa poďakoval za ich statočnosť. Osobitne ocenil expremiéra Borisa Johnsona za podporu v náročných časoch. Ukrajinský prezident v prejave vyzval na sprísnenie sankcií voči Rusku až dovtedy, kým Moskva "nebude zbavená akejkoľvek možnosti financovať túto vojnu".

Zelenskyj v stredu pricestoval do Londýna a stretol sa s britským premiérom Rishim Sunakom. Naplánovanú má aj schôdzku s britským kráľom Karolom III. Od začiatku vojny na Ukrajine 24. februára 2022 ide iba o jeho druhú zahraničnú cestu. V decembri sa vo Washingtone stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom a vystúpil v Kongrese.

Británia ponúkla výcvik

Británia ponúkla Ukrajine možnosť výcviku jej pilotov na moderných bojových lietadlách, aké používajú členské krajiny NATO. Táto ponuka prišla počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Londýne. Ten však Britániu žiadal o dodanie stíhačiek, informuje Reuters.

Agentúra Reuters ponuku Británie hodnotí ako posun v zbrojnej podpore Ukrajiny. Nie je vylúčené, že niektoré krajiny Ukrajine aj dodajú západné stíhačky – i keď doteraz sa Západ zdráhal poslať na Ukrajinu zbrane, ktoré by mohli zasiahnuť územie Ruska.

Zelenskyj povedal členom britského parlamentu, že pred dvoma rokmi odtiaľ odchádzal s poďakovaním za "výborný anglický čaj", teraz však odchádza "vopred ďakujúc za výkonné anglické lietadlá".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok