Rusko je ríšou zla, pomoc Ukrajine je investíciou do našej ochrany, tvrdí bezpečnostný expert

ta3
8.2.2023 16:19

O pár dní uplynie rok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Najskôr sa hovorilo o tom, že Rusi plánujú novú silnú ofenzívu na 24. februára, teda presne rok od začiatku agresie. Už sa však špekuluje aj o skoršom dátume. Bližšie aktuálnu situáciu priblížil bezpečnostný expert Radovan Bránik v Štúdiu ta3.

20230207_studio_ta3_branik_ukrajina_1700_4.jpg
TA3

Mnohí tvrdia, že vojna sa môže premeniť na zamrznutý konflikt, ktorý potrvá niekoľko rokov. Je tomu tak?

Môže sa to stať. Treba si však uvedomiť, že tento typ konfliktu bol doteraz izolovaný do Doneckej a Luhanskej oblasti, kde sa Rusku relatívne darilo udržiavať zamrznutú pozíciu. To, čo dnes dosiahli, aké územie obsadili a akým spôsobom to urobili, sa v prípade zamrznutého konfliktu bude vyžadovať mnohonásobne vyššie personálne, logistické aj ekonomické náklady. Myslím si, že Rusi zašli tak ďaleko, že toto územie síce vojensky ovládajú, ale z dlhodobého hľadiska nebudú schopní zabezpečiť základné a sociálne potreby jeho obyvateľstva. Odhryzlo si oveľa väčší kus, než bude schopné stráviť. Udržateľnosť toho zamrznutého konfliktu určite nebude v desaťročí tak, ako je tomu teraz. Kým sa však nájde nejaké riešenie, môže to mať takúto podobu. 

Majú vôbec Rusko a Ukrajina záujem o mierové rokovania? Prezident Zelenskyj sa už viackrát vyjadril, že sa nevzdá ani kúsku Ukrajiny.

Isté rozhovory prebiehali a dopadli neslávne. Dnes je potvrdeným faktom, že sa dokonca prezident Zelenskyj ešte pred vypuknutím tohto konfliktu pokúšal o nejakú formu stretnutia a komunikácie s Putinom. Rusko v tom čase absolútne odmietalo tento variant, pretože očakávalo, že Ukrajina skončí do niekoľkých dní. Mnohí naši domáci priaznivci Putinovej politiky tvrdili to isté. Najprv hovorili, že sa to nestane, potom, že to potrvá tri dni, neskôr týždeň. Dnes sme v situácii, v ktorej sa ľuďom tvrdiacim, že sa Ukrajina nevzdá, smiali, no ani po roku nepadla. Je to silný argument aj pre zmenu ukrajinskej politiky, ktorá bola usadená na mieste. 

Vyjednávať môžeme začať vtedy, keď sa všetko uvedie do stavu pred vojnou. Bohužiaľ, podľahli sme tej optike, ktorú Rusko vnucuje svetu. Musíme sa rozprávať najmä o tom, kto a akým spôsobom nahradí škody, ktoré boli na Ukrajine spôsobené. O tom by mali byť rokovania. Nevidím to však z tejto strany reálne, skôr sa obe strany pokúsia dosiahnuť nejaký dramatický zlom, ktorý na jednej strane spôsobí prehru a na druhej výhru. 

Budúci rok čakajú Rusko prezidentské voľby. Môže prípadná kandidatúra a úspech či neúspech zmeniť atmosféru v krajine?

Úspech Vladimira Putina paradoxne nie je až tak dôležitý pre Vladimira Putina. Dnes má v moci celé Rusko. Hoci by sa mu páčil rýchly úspech, vyhovuje mu i ten pomalý, pretože udržiava obraz, že Rusko bojuje proti celému svetu a celý svet je proti nemu. Problémom Putina nie je úspech, ale môže ním byť práve neúspech. Nasľuboval toho pomerne veľa, no prakticky nič nesplnil. Tvrdil, že nebude ochotný rokovať a neskôr niekoľkokrát explicitne rokovania ponúkal. Tvrdil, že vojna potrvá krátko, no trvá už rok. Množstvo týchto vecí má vplyv na verejnú mienku. Na čo sa dá spoliehať, je, že v istom momente sa Rusko vyčerpá natoľko, že bude musieť, ak bude chcieť pokračovať v ofenzívnych operáciách, vyhlásiť ďalšiu, tentokrát všeobecnú mobilizáciu, ktorá sa dotkne i bežných občanov. 

To môže viesť k veľkému otrasu Ruska a môže mať za následok rozpad Ruskej federácie. Napriek tomu, že sa Rusko tvári, že toto je cieľom Západu, nie je tomu tak. Dôsledkom jeho rozpadu by mohli nastúpiť mnohé lokálne konflikty podobnej intenzity a spustilo by to silnú utečeneckú vlnu. Rusko by sa malo vrátiť za svoje hranice a uvažovať nad tým, ako nahradí škody, ktoré spôsobilo. Západ by zároveň mal mať pochopenie pre to, že Ruská federácia, udržaná v jej dnešných hraniciach, je aj v našom záujme. Ďalšia deštrukcia by bola globálne nebezpečná. 

Generálny tajomník OSN António Guterres včera na pôde valného zhromaždenia OSN vyhlásil, že svet smeruje k rozsiahlejšej vojne. Ako môžeme tomuto vyjadreniu rozumieť?

Za týmto vyjadrením môžeme vidieť veľa, no aj nič. Myslím si, že tento vývoj môže viesť k rozsiahlejšej vojne, ale skôr sa prikláňam k tomu, že neúspech ruských bojových operácií môže viesť k otrasom vo vnútri Ruska a súbojom medzi rôznymi vazalmi Vladimira Putina, ktorí vedú svoje jednotlivé krajiny. Ak zacítia Putinovu slabosť a zistia, že si môžu dovoliť viac než predtým, tak to urobia. Je to v ich povahe, majú v sebe geneticky danú snahu ovládať územia a národy a ísť do konfliktu, pretože na tom stavajú svoju legitimitu.

Celé štúdio si môžete pozrieť nižšie:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok