ROZHOVOR: Vo vyšetrovaní sú rozpory, hovorí o smrti Chovanca Lexmann. Čaká, že Komisia zakročí

ta3/Henrieta Mihalková
9.2.2023 00:00

Nad záverom belgických znalcov o smrti Jozefa Chovanca krútia mnohí forenzní experti hlavou, hovorí europoslankyňa Miriam Lexmann. Okolo vyšetrovania podľa nej existuje viacero pochybností. Za šokujúci považuje aj záver prokuratúry, ktorá za smrť Chovanca nechce nikoho stíhať. Aj preto sa v januári znovu obrátila na šéfku Európskej komisie, od ktorej očakáva, že zakročí.

ROZHOVOR: Vo vyšetrovaní sú rozpory, hovorí o smrti Chovanca Lexmann. Čaká, že Komisia zakročí
ta3

Tresty pre policajtov z videa

Po dvoch rokoch od smrti Chovanca sa dostali na verejnosť zábery z policajnej cely. Aké dôsledky boli vyvodené voči prítomným policajtom?

Podľa mojich informácií, policajtka, ktorá prejavovala extrémistické znaky, bola prepustená do civilu. Ostatní policajti zostali v službe ešte dva a pol roka. Po niekoľkých rokoch došlo k miernemu postihu podpredsedu generálneho riaditeľa Belgickej federálnej polície, bola mu pozdržaná funkcia. Potom sa vrátil do práce. Na to, čo sa stalo, boli postihy v podstate minimálne.

Momentálne prežívame ďalší šok. Pred niekoľkými týždňami sme sa dopočuli rozhodnutie generálnej prokuratúry, že Jozef Chovanec zomrel na následky, ktoré si spôsobil sám. Mnohí forenzní experti, ktorí videli video, tvrdia, že to nie je pravda. To, čo sa s ním dialo v cele, nemôže ľudský organizmus prežiť, a že to, čo vidia, je jasný dôkaz toho, že zomrel na následky brutálneho správania. Tvrdiť, že zomrel na následky vlastného poškodzovania, je vrchol nezodpovednosti a neschopnosti posúdiť tieto veci spravodlivo. Aj hlavná advokátka prípadu povedala, že to považuje za signál, že prokuratúra valónskej časti si chráni vlastných policajtov. Navrhovala, aby sa prípad presunul z valónskej časti do flámskej časti, aby nemohlo prichádzať k strannému prístupu.

Rozhodnutie belgickej prokuratúry, že v prípade nebude nikoho stíhať, označili europoslanci SR za neprijateľné. Pred niekoľkými dňami ste vyzvali šéfku EK, aby preverila prípad Jozefa Chovanca. Čo od predsedníčky von der Leyenovej očakávate?

V liste, ktorý som iniciovala, nadväzujeme na list, ktorý sme písali pred dva a pol rokom, kde ju žiadame, aby sa EK vyslovene venovala prípadu. Vieme, že na Slovensku bol zavraždený Ján Kuciak, a Európska komisia aj Európsky parlament sa zaujímali o tento prípad a sledovali, akým spôsobom prebieha vyšetrovanie. Samozrejme, iba v rámci možností, ktoré EK má. Je dôležité, aby sa EK aj tomuto prípadu venovala.

Napokon, treba povedať, že je tam viac častí alebo krokov, ktoré boli kontroverzné a netransparentné. Napríklad, belgický lekár Kris Permentier písal o tom, že k Chovancovi prišiel lekár ešte v cele zadržania alebo na ceste do nemocnice. Potom si zisťoval, či bola spísaná správa. Žiadna nebola. Potom bola informácia, že pri ňom ten lekár ani nebol. Napriek tomu, že v tých spisoch našiel, že tam bola informácia, že ho navštívil. To sú všetko indície, že niečo s tým vyšetrovaním nie je v poriadku.

Hovorila som s ministrom spravodlivosti Viliamom Karasom, ktorý pripravuje reakciu, aby sa niektoré expertné analýzy a časti vyšetrovania zopakovali. Veľmi dúfam, že odteraz proces bude prebiehať už transparentne, aby spravodlivosti bolo učinené zadosť. Aby aj rodina Jozefa Chovanca, aj SR, mala dôveru v to, že keď došlo k smrti nášho občana, spoluobčana, otca, manžela, je veľmi dôležité, aby ľudia mali istotu, že tí, ktorí sú zodpovední za smrť Chovanca, budú postavení pred spravodlivý súd.

Kedy bude známy verdikt

Na uzavretie vyšetrovania už vyzval aj slovenský minister zahraničných vecí. Kedy predpokladáte, že by prípad mohli uzavrieť s jasným záverom?

Je to ťažko povedať, keď už sa to ťahá päť rokov a vidíme, že sú tam stále nezrovnalosti. Dúfam, že tento tlak zvýši aktivitu na druhej strane, aby sa to vyšetrovalo čo najskôr.

Prečo považujete za dôležité, aby sa tento prípad vyšetril?

Je dôležité, aby sa každý prípad spravodlivo prešetril, a tí, ktorí sú zodpovední za prečiny, boli postavení pred spravodlivý súd. Je to dôležité pre funkčnosť štátu, EÚ, preto, aby si ľudia vážili inštitúcie a vedeli sa spoľahnúť, že sú strážcami spravodlivosti v spoločnosti. To je extrémne dôležité na to, aby spoločnosť fungovala. Aby mali istotu, že sa môžu dovolať spravodlivosti, a bude jej učinené zadosť.

Je to dôležité aj preto, lebo vieme, že EP sa prehnal jeden veľký korupčný škandál Katargate, ktorý má chápadlá do rôznych členských štátov a rôznych nedemokratických totalitných režimov. To tiež vyšetruje belgická prokuratúra a orgány. Pýtam sa, že keď v tomto prípade zlyhávajú, keď nie je dôvera, že to vedia spravodlivo ukončiť, tak do akej miery mám dôverovať tým istým orgánom, že sa budú vedieť vysporiadať s takýmto veľkým korupčným škandálom, chrániť hodnoty EÚ, čistotu inštitúcií, o ktoré by sme sa mali snažiť, aby nedošlo k rozkladu? Ak nebude dôvera, vzťah medzi štátmi a EÚ nebude fungovať.

Čo ak nezafunguje váš tlak na predsedníčku von der Leyenovú, aké kroky zvážite potom?

O tom budem rozmýšľať potom. Čakám na odpoveď. Dúfam, že aj v koordinácii s ministrami zahraničia a spravodlivosti budeme vedieť vytvoriť aj my europoslanci tlak na všetky inštitúcie, ktoré by mohli dohliadať na tento prípad, aby ho naozaj spravodlivo došetril, a aby tí, ktorí sú zodpovední za smrť Chovanca, boli postavení pred súd.

Celý rozhovor s Miriam Lexmann si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok