Slovenskí europoslanci vyzvali von der Leyenovú, aby preverila prípad úmrtia Chovanca

ta3 TASR
2.2.2023 13:04

Jedenásti slovenskí europoslanci vo štvrtok listom vyzvali predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a komisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa, aby sa zaoberali prípadom úmrtia Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku. Rozhodnutie tamojšej prokuratúry, že v prípade nebude nikoho stíhať, označujú europoslanci za neprijateľné.

trg
TASR/AP

"Vyšetrovanie sprevádzajú rozporuplné kroky. Tým najnovším je nestíhať za jeho smrť nikoho. Znovu sa obraciame na predsedníčku Európskej komisie a komisára pre spravodlivosť, aby sa eurokomisia týmto prípadom zaoberala tak, ako to prisľúbila. Opätovne žiadame, aby tento prípad zahrnula do pravidelného monitorovania stavu právneho štátu v Belgicku," vysvetlila poslankyňa Miriam Lexmann (KDH), ktorá list iniciovala.

List podpísali aj poslanci Monika Beňová, Robert Hajšel (obaja Smer-SD), Vladimír Bilčík (Spolu), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Martin Hojsík, Michal Šimečka, Michal Wiezik (všetci Progresívne Slovensko), Eugen Jurzyca (SaS), Peter Pollák (OĽANO) a Ivan Štefanec (KDH). Ten minulý týždeň tiež požiadal Európsky parlament, aby sa týmto prípadom osobitne zaoberal.

Slovenskí europoslanci okrem iného upozornili, že posudok súdnych znalcov, podľa ktorého Chovanec zomrel na zranenia, ktoré si spôsobil sám, bol spochybnený ďalším súdnym znalcom, ako aj príbuznými obete. Poukázali aj na sporné procesné rozhodnutia vrátane ignorovania svedka zatýkania Chovanca v lietadle.

Lexmann o prípade informovala 1. februára aj v pléne EP v Bruseli. Desiatky europoslancov z rôznych členských krajín EÚ a politických skupín oficiálne vyzvali eurokomisiu na monitorovanie vyšetrovania tohto prípadu ešte v roku 2020. Správanie sa policajtov voči Chovancovi v cele predbežného zadržania označili za šokujúce a neľudské.

Jozef Chovanec zomrel 23. februára 2018 po zatknutí belgickou federálnou políciou na bruselskom letisku Charleroi a následnom kontroverznom zákroku policajtov v cele predbežného zadržania. Slovensko podľa rezortu diplomacie navrhuje, aby belgické úrady vykonali v prípade ďalšie vyšetrovacie úkony. Závery belgickej prokuratúry nenavrhnúť trestne stíhať žiadne osoby nie sú podľa ministerstva definitívne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok