ROZHOVOR: Vo vyšetrovaní sú rozpory, hovorí o smrti Chovanca Lexmann. Čaká, že Komisia zakročí

ta3/Henrieta Mihalková
9.2.2023 00:00

Nad záverom belgických znalcov o smrti Jozefa Chovanca krútia mnohí forenzní experti hlavou, hovorí europoslankyňa Miriam Lexmann. Okolo vyšetrovania podľa nej existuje viacero pochybností. Za šokujúci považuje aj záver prokuratúry, ktorá za smrť Chovanca nechce nikoho stíhať. Aj preto sa v januári znovu obrátila na šéfku Európskej komisie, od ktorej očakáva, že zakročí.

ROZHOVOR: Vo vyšetrovaní sú rozpory, hovorí o smrti Chovanca Lexmann. Čaká, že Komisia zakročí
ta3

Europoslankyne Miriam Lexmann sme sa pýtali:

  • ako opísal správanie Chovanca v lietadle svedok, 
  • čo hovoria o smrti Chovanca forenzní experti,
  • aké dôsledky vyvodili voči hajlujúcej policajtke,
  • aké kroky očakáva od šéfky Európskej komisie,
  • aký postup zváži, ak nedôjde k pokroku.

Jozef Chovanec zomrel po zatknutí belgickou políciou 23. februára 2018, od jeho smrti uplynie päť rokov. Môžete nám stručne priblížiť udalosti, ktoré predchádzali jeho smrti?

To, čo vieme, sa odhalilo až dva roky po tom, ako Jozef Chovanec zomrel. Po tom, ako bol vyvedený z lietadla a zadržaný v cele predbežného zadržania, nikto nepoznal okolnosti a čo sa stalo. Po dvoch rokoch sa ukázalo video, ktoré zobrazuje brutálne správanie voči pánovi Chovancovi v cele, dokonca tam boli aj extrémistické znaky použité niektorými z prítomných policajtov, záchranárov. Je to absolútne neakceptovateľné. 

Otriaslo to všetkými, celým Slovenskom. Robila sa podpisová akcia, počas ktorej sa vyzbieralo v priebehu niekoľkých dní sedemtisíc podpisov. Ľudia zo Slovenska žiadali, aby naše orgány tlačili na belgické orgány, aby sa to prešetrilo, pretože nie je možné, aby sa niekto takýmto spôsobom správal v srdci Európskej únie (EÚ) k občanovi EÚ. Keďže išlo o občana Slovenska, ľudia tlačili na to, aby došlo k spravodlivému a transparentnému prešetreniu, a aby boli zodpovední postavení pred súd.

Iniciovala som vtedy list predsedníčke Európskej komisie (EK) a komisárovi za spravodlivosť Didier Reyndersovi, aby aj EK dohliadla na to, akým spôsobom sa narába s týmto prípadom. EÚ, samozrejme, nemôže vstupovať do samotného procesu vyšetrovania. Na druhej strane, má chrániť hodnoty, na ktorých je postavená – hodnoty právneho štátu, spravodlivého zaobchádzania, práva na spravodlivý súd. Zdalo sa nám, že tieto práva a hodnoty možno nie sú úplne dodržiavané, a preto sme požiadali EK, aby sa tomu venovala aj v rámci každoročnej správy o členských štátoch. Odvtedy uplynulo ďalších 2,5 roka.

Dopadlo to tak, že prokuratúra rozhodla, že za neľudské správanie nepostaví nikoho pred súd. Opäť sme sa všetci pýtali, ako je takéto niečo možné. Iniciovala som list, kde sa odvolávam na pôvodný list a hovorím predsedníčke EK, že sa tomuto prípadu treba naozaj venovať. Začala som robiť kroky k tomu, aby sa tomu venoval Európsky parlament – Výbor pre občianske slobody.

Výpoveď svedka

Vráťme sa na úplný začiatok, mohli by ste detailnejšie opísať, prečo belgická polícia zadržala Jozefa Chovanca na letisku v Belgicku?

Nie je to úplne známe. Informácie, ktoré prenikli do belgických aj našich médií, hovorili o tom, že sa agresívne správal, a preto ho z lietadla vyviedli. Poznám svedka, ktorý spolu s Chovancom sedel v lietadle - Romana Behúla, s ktorým sa roky snažíme upovedomiť príslušné orgány, že informácia o tom, prečo bol pán Chovanec pôvodne vyvedený z lietadla, je nesprávna. Roman Behúl spísal správu, poslal ju vyšetrovateľovi.

Čo v nej hovorí, ako sa správal?

Hovorí v nej, že Jozef Chovanec sa nesprával vôbec agresívne. Pôsobil nie veľmi si isto, nereagoval. Bolo jasné, že tomu človeku niečo je a je možno chorý. Nevedel zareagovať, keď sa ho spýtali, prečo sedí na zlom mieste. Informácie okrem toho zneli, že nemal letenku, že do lietadla vstúpil bezprávne, čo nemôže byť pravda. Všetkými kontrolami prešiel, čiže letenku mal. Roman Behúl hovorí, že to, ako ho vyviedli, položili na hruď, ruky dozadu, bolo brutálne. Bol zmätený a nevedel okamžite zareagovať, ale vôbec nebol agresívny.

Jedna vec je, čo je pravda, ako to opisujú médiá a aké informácie unikli z vyšetrovania. Ďalšia vec, Roman Behúl žiadal, aby jeho výpoveď zapracovali, žiadal si preklad výpovede, aby mohol skontrolovať, či je dobre preložená. Nikdy ho nedostal. Potom bol pozvaný na rekonštrukciu prípadu, tá sa pre covid presúvala. Na aktuálnu rekonštrukciu sa už potom nedostal. Snažil sa komunikovať s ministerstvom spravodlivosti, ktoré tiež nebolo komunikatívne pred dvomi rokmi. Ani advokátska kancelária, ktorú si najala najprv vdova po Jozefovi Chovancovi a potom s ňou kontakt prebrala Slovenská republika, nereagovala dostatočne. Je tam veľmi veľa záležitostí, ktoré sa nezdajú byť transparentné, je tam únik rôznych informácií a aj to samotné video...

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok