Technologický gigant Apple. Firma z Veľkej päťky, ktorá ohúrila svet

ta3/Samuel Drozda
6.3.2023 06:00

Apple je americká technologická spoločnosť, ktorá vznikla v roku 1976. Založili ju Steve Jobs so Stevom Wozniakom a Ronaldom Waynom, teraz jej šéfuje Tim Cook a sídli v Silicon Valley v štáte Kalifornia. Prinášame vám históriu spoločnosti aj pohľad na vývoj jej akcií.

Technologický gigant Apple. Firma z Veľkej päťky, ktorá ohúrila svet
AP Photo/Gene J. Puskar

Keď spoločnosť vstúpila na burzu v roku 1980, jedna jej akcia mala hodnotu 22 dolárov. Odvtedy akcie Applu prešli piatimi “splitmi“, čo môže byť laicky preložené ako rozdelenie. Zjednodušene, ide o rozdrobenie alebo štiepenie akcie na viacero častí, avšak, so zachovanou relatívnou hodnotou pôvodnej akcie. Čo znamená, že split dva k jednému stovky akcií, ktorej jedna má hodnotu 10 dolárov by znamenalo, že po tomto splite by existovalo 200 akcií, ale jedna by mala hodnotu päť dolárov. 

Apple vykonal trikrát split dva-k-jednému splitov a to v rokoch 1987, 2000 a 2005. V roku 2014 Apple rozdelil svoje akcie až sedem k jednej. Posledný a najnovší split sa uskutočnil len pred troma rokmi, v roku 2020, a rozdelenie bolo 4 k 1.

Znamená to, že akcia Applu sa štiepením znížila až 224-krát od prvého ohodnotenia a hodnota jednej akcie by bola teraz okolo 40-tisíc dolárov.

Ako kúpiť akcie Applu

Kúpa akcií sa všeobecne dá vykonať cez brokera, čo je spoločnosť, ktorá sprostredkúva nákup akcií na burze. Brokera môžete osloviť vy sami, alebo tak urobiť cez banku, pričom je dnes bežné používať na nákup aplikáciu v telefóne. Ďalší spôsob je začať obchodovať cez tzv. stock brokerage platformu, čo je softvér, ktorý umožňuje analýzu a následné obchodovanie s akciami. V obidvoch prípadoch budete potrebovať dematový účet, ktorý je spojený s danými obchodmi a uchováva ich pre vás. Obchodovanie na burze však má aj svoje riziká.

Oplatí sa investovať?

Momentálne je kúpa Apple akcií riziková. Štvrťročný príjem sa za posledné obdobie znížil o päť percent, čo je najviac od roku 2016. Toto vyvolalo štvorpercentný sklz v hodnote akcie v dni zverejnenia výsledkov. Spoločnosť ako štvorročný výnos uviedla 117 biliónov dolárov, avšak, analytici v priemere očakávali výnos vo výške 121 biliónov dolárov. Stratu dal Tim Cook za vinu problémom so zásobovaním. Podľa neho za to mohol prísny lockdown v Číne, kde sa vyrába okolo 90 percent produktov, ktoré Apple predáva.

Tridsaťosem analytikov business webu cnn.com, ktorí predpovedajú 12-mesačný úsek cien pre Apple Inc., odhaduje, že medián je v hodnote 173 dolárov, s tým, že vysoký odhad je 195 dolárov a nízky je v hodnote 116 dolárov. Mediánový odhad podľa analytikov predstavuje takmer 16-percentný nárast oproti poslednej cene 149,41 dolárov.

Štyridsať opýtaných investičných analytikov sa zhodlo, že momentálna kúpa akcií v spoločnosti Apple je dobrou ideou.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok