Technologický gigant Apple. Firma z Veľkej päťky, ktorá ohúrila svet

ta3/Samuel Drozda
6.3.2023 06:00

Apple je americká technologická spoločnosť, ktorá vznikla v roku 1976. Založili ju Steve Jobs so Stevom Wozniakom a Ronaldom Waynom, teraz jej šéfuje Tim Cook a sídli v Silicon Valley v štáte Kalifornia. Prinášame vám históriu spoločnosti aj pohľad na vývoj jej akcií.

Technologický gigant Apple. Firma z Veľkej päťky, ktorá ohúrila svet
AP Photo/Gene J. Puskar

Apple je jednou z najúspešnejších amerických tech spoločností. Svetovou ikonou sa stala vďaka výrobe každodennej elektroniky ako sú telefóny, tablety a notebooky. Okrem vyššie spomenutých však ponúka aj hodinky, televízie, bezdrôtové slúchadlá či osobného asistenta pre domácnosti. V poslednej dobe sa venuje filmom a televíznym seriálom, a to cez firmu Apple Studios. 

Spoločnosť Apple založili v roku 1976 traja muži, a to Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. Momentálne jej šéfuje Američan Tim Cook. Firma sídli v svetoznámom regióne Silicon Valley v štáte Kalifornia.

Apple patrí do skupiny s názvom Veľká päťka, ktorej členmi sú veľké technologické spoločnosti ako Amazon, Microsoft, Alphabet (Google) a Meta (Facebook). V roku 2018, ako prvá americká verejne obchodovaná spoločnosť, dosiahla hodnotu jedného bilióna

Úspech spoločnosti pokračoval, keďže v roku 2020 dosiahla hodnotu dvoch biliónov dolárov. Firme sa dokonca minulý rok podarilo predbehnúť HDP Spojeného kráľovstva. Jej hodnota totiž stúpla na neuveriteľné tri bilióny, čo sa stalo prvýkrát v histórii ľudstva. V prestížnom rebríčku Fortune 500, ktorý každý rok ohodnocuje najúspešnejšie firmy z celého sveta, si ale v roku 2022 pohoršila. Skončila na siedmej priečke, pričom rok pred tým na šiestej.

Vývoj akcií Apple

Akciový symbol spoločnosti Apple je APPL. Tento symbol je niekedy nazývaný aj ticker symbol. Jeho momentálna hodnota sa nachádza okolo 150 dolárov za jednu akciu. Apple oficiálne vznikol ako spoločnosť s názvom Apple Computer Inc. tretieho januára 1977. O tri roky neskôr sa spoločnosť stala verejne obchodovanou cez Nasdaq, čo je americká technologická burza v New Yorku.

V roku 2015 sa Apple stal súčasťou Dow Jones Industrial Average. Skrátene nazývaný Dow Jones, alebo dokonca iba Dow, je akciový index, čo je zjednodušene povedané zoskupenie 30 prominentných amerických firiem. Apple v ňom nahradil spoločnosť AT&T. Dow je druhým najstarším akciovým indexom, v roku 1896 ho vypočítal editor amerických novín The Wall Street Journal Charles Dow, podľa ktorého je aj nazvaný. Súčasťou indexu sú firmy ako Coca-Cola, Disney, IBM, Intel, Microsoft, McDonald´s, Nike a Visa.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok