Spoločnosť Apple pracuje na dotykových displejoch pre počítače Mac. Zaviesť by ich chcela od roku 2025

TA3 ČTK
12.1.2023 08:22

Americká technologická spoločnosť Apple pracuje na dotykových displejoch pre počítače Mac, píše s odkazom na svoje zdroje agentúra Bloomberg. Zaviesť by ich chcela od roku 2025. Znamenalo by to odklon od dlhodobej firemnej stratégie, pretože zakladateľ podniku Steve Jobs bol proti dotykovým displejom pri počítačoch, sú vraj pre nich podľa neho ergonomicky nevhodné.

apple New York (SITA/AP)
SITA/AP

Prvým Macom vybaveným dotykovou obrazovkou má byť MacBook Pro s displejom OLED. Podľa správy Bloombergu ale Apple ešte neurobil konečné rozhodnutie. Plány tak môže kedykoľvek zmeniť.

Apple už viac ako desať rokov tvrdí, že dotykové obrazovky nefungujú na laptopoch dobre a že pokiaľ niekto chce dotykové rozhranie, je pre neho lepšou voľbou iPad, ktorý je použiteľný aj ako počítač. Apple sa tiež obával, že dotykové počítače Mac by podlomili predaje iPadov.

Výrobcovia počítačov so systémom Windows ako Lenovo, Microsoft alebo Samsung Electronics už ale dotykové displeje ponúkajú, čo na Apple vytvára tlak. Šéf softvéru v Apple Craig Federighi uviedol, že Apple vyrobil prototyp Macu s dotykovým displejom už pred rokmi, ale nevidel v ňom pridanú hodnotu.

Apple v uplynulých dvoch rokoch začal do Macov namiesto procesorov od Intelu zabudovávať čipy vlastnej výroby. Zatiaľ čo odbyt počítačov so systémom Windows po boome zo začiatku pandémie rýchlo klesol, Macy podiel na trhu získavali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok