Marcinková: Poslanci nepochopili, rodičia áno. Právo detí na sprievod v nemocnici je bližšie k realite

ta3/Patrik Mindžák
6.2.2023 12:40

Garantované právo detí mať pri sebe v nemocnici blízku osobu je o krok bližšie k úspechu. Návrh zákona z dielne Vladimíry Marcinkovej (SaS) sa stretol s obrovskou podporou verejnosti. Stále však o ničom nie je definitívne rozhodnuté. Viac nám prezradila v relácii Raňajky.

deti_4.jpg
TA3

Novela zákona už raz na stole bola, zahlasovali za ňu iba tridsiati poslanci a neposunula sa do ďalšieho čítania. Marcinková sa ju rozhodla priniesť opäť. "Veľmi ma zarazilo nepochopenie mojich politických kolegov, aký význam má to, aby dieťa nebolo v nemocnici samo. Téma bola bagatelizovaná, odsúvali ma nabok, že to nie je problémom zdravotníctva."

Ako spomína, od toho momentu dostala množstvo podporných správ, kontaktovali ju rodičia na dennej báze, ktorí boli od svojich ratolestí oddelení v rámci hospitalizácie. Dieťaťu to spôsobilo rôzne ťažkosti po psychickej stránke, traumy ostali aj po návrate domov, nasledovali zmeny správania.

Zdravotníci rodičov nenahradia

Poslankyňa Marcinková teda pripravila petíciu, ktorú mohli podporiť občania, tam sa sila témy ukázala ako právoplatná. "Za necelých šesť dní sa vyzbieralo viac ako 55 000 podpisov, za čo som vďačná, lebo aj toto bol silný argument k diskusii, že ju nesmieme zmiesť zo stola. Je to jedna z najúspešnejších petícií vôbec na Slovnesku" vyjadrila sa.

Novelu zákona v prvom čítaní podpísalo 115 poslancov. Marcinková však spomína aj antikampaň či anonymné mejly, ktoré žiadali stiahnutie tejto novely. Kritizovali znenie návrhu, to však riešila s ľudskoprávnymi a ústavnými právnikmi a nevidí tam žiadne medzery.

Ako uviedla, zdravotníci sa môžu snažiť akokoľvek o detského pacienta, rodičov aj tak nenahradia. Pre maloletých je nemocničné prostredie stresový faktor, ak sa k tomu pridá choroba či bolesť, rekonvalescencia môže trvať dlhšie. "Prítomnosť blízkej osoby je významným faktorom v zotavovaní detí," avizovala Marcinková.

Nedostatok personálu je problém

Na jednu zdravotnú sestru je šesť či sedem pacientov. Dokáže zaobstarať základnú ošetrovateľskú starostlivosť, no prítomnosť rodiča ju odbremení od prípadného prebaľovania či polohovania detského pacienta.

"Počas operácie nie je prítomnosť rodiča nevyhnutná, no počas preberania z narkózy je to kľúčové. Dieťa tak môže utešovať. Toto sú dôležité atribúty, ktoré zlepšujú uzdravenie," priblížila Marcinková. Uvedomuje si však, že stav a zariadenie slovenských nemocníc nie sú ideálne, často sú problémom aj kapacity. Právo na sprievod je však zakotvené v medzinárodných predpisoch a dokumentoch, kde je signatárom aj Slovensko.

"Ideálny stav je, aby sa dieťa hospitalizovalo spolu s rodičom, čiže pobytový spôsob prítomnosti rodiča. Takáto realita však v zdravotníctve nie je. Nejde len o Slovensko, je tomu tak aj v Česku či v iných krajín, kde je toto právo zakotvené," dodala Marcinková s tým, že ďalšie hlasovanie o novele zákona bude o mesiac a verí, že stihne zahlasovať aj sama, keďže je v pokročilom štádiu tehotenstva.

Celý rozhovor s poslankyňou Vladimírou Marcinkovou v relácii Raňajky si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok